Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrater har ett ansvar

/

Att hävda att Sverigedemokraterna inte skulle ha ett ansvar för terrordådet i Oslo för två veckor sedan är struntprat, skriver David Nyström.

Annons

Den 18 december förra året skrev jag en krönika apropå det misslyckade bombdådet i Stockholm med precis samma rubrik som ovan – fast med ordet muslimer i stället för sverigedemokrater.

Jag underströk att muslimer i allmänhet inte ska skyllas för att terrorister kidnappar deras religion för självmordsbombning, men att den som råkar vara i närheten av ett potentiellt brott har ett större moraliskt ansvar att gripa in. Imamer och andra islamiska auktoriteter är sannolikt de som har den bästa, kanske den enda, chansen att tala en ung muslim på glid mot jihadism tillrätta.

Med Sverigedemokraterna är det delvis på samma sätt – fast också djupt annorlunda. Jimmie Åkesson skulle förstås knappast själv gå och bomba Rosenbad. Men att hävda att Sverigedemokraterna inte skulle ha ett ansvar för terrordådet i Oslo för två veckor sedan är struntprat.

En jihadist åberopar en världsreligion vars sanna förkunnare inte vill ha ett dugg med terror att göra. Anders Behring Breivik delar däremot på punkt efter punkt exakt samma ideologi som Sverigedemokraterna. Sann islam innebär en fredlig väg till Allah, men det är svårt att se en fredlig väg till högerextremism.

Likheterna mellan SD:s och Breiviks världsbild stannar inte bara vid ideologin utan är mer långtgående än så. De deJlar också samma hätska retorik och argumentation. Och – samma mål.

Islamhatande högerextremism är heller varken en norsk eller svensk specialföreteelse. Den utgör ett vittförgrenat nätverk med tentakler i merparten av Europas länder, som bloggar på varandras bloggar och ger varandra virtuella ryggdunkanden. Högerextremister i Sverige har sålunda ett ansvar även för vad högerextremister i Norge gör. Det var en ren slump att terrordådet hände skedde i Oslo och inte i Stockholm.

Ideologin är fördelad på en mängd olika grupper och partier, varav SD är det största. Några av dem finns representerade i Gävleborg - se nyhetsartikel i dagens GD.

Men personkretsen som kommenterar och kommunicerar (ofta anonymt) på de olika högerextrema webbsidorna är densamma, och svansen nedåt mot förståelse, sympati och hyllningar till Breivik sitter fast på SD:s kropp. SD byggs upp av sådana som mer hårdfört propagerar inslamfientlighet och kulturenklavism, så beroendet går i bägge riktningarna. De mörkare krafterna – eller kanske är det mer rättvisande att kalla dem för vita – behöver SD såsom ”rumsrent” organ, och SD behöver mer extrema sympatisörer för att vidmakthålla det hat som är en förutsättning för partiets existens.

Vänsterpartiet har åtminstone skrivit en vitbok. Men SD har inte gjort upp med sitt nazistiska och rasistiska förflutna på annat sätt än att byta nitbälte mot kostym.

Ville SD tas på allvar så skulle de ju utesluta varenda en som Erik Hellsborn, som bloggade om att terrordådet i Norge var en logisk följd av ”islamisering och massinvandring”. Den entydiga innebörden av det han säger är ju att ihjälskjutning av trettonåriga SSU:are på sommarläger är en självklar reaktion på att en majoritet av befolkningen i fria val röstat fram en politik som inte vill förbjuda flyktingmottagning eller avskaffa religionsfrihet.

En sådan person låter SD:s partiledare inte bara komma undan med en bortförklaring – han får dessutom vara kvar på en av partiets viktigaste poster – ledamot av migrationsdomstolen.

Det hade hedrat SD om partiet faktiskt gjort ett äkta och ärligt försök att ta avstånd från Breivik och hans verklighetsbild – kosta vad det kosta må. Men i stället sätter Jimmie Åkesson upp en tjurig min när han konfronteras. Han beter sig på precis samma förorättade sätt som vänsterpartister, när någon frågar dem hur det kan komma sig att de alltjämt tycker det är OK att ha bekännande kommunister i ledande positioner.

I stället för att tvätta bort den vita fläcken på kavajen säger Åkesson till den som uppmärksammar honom på smutset att ”nu är du taskig mot mig när du säger att min kavaj är lortig”.

Mer läsning

Annons