Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges roll i Europa

/

Annons

Carl Bildt 2009 års utrikesdeklaration, varpå riksdagens sedvanliga utrikespolitiska debatt följde. Business as usual. Om det inte vore för särdragen som inramade årets programförklaring med mål och visioner gällande Sveriges agerande i världen: det rödgröna samarbetet, en finansiell kris av historiska proportioner och, inte minst, Sveriges ordförandeskap i Europeiska Unionen.

”Sverige ska tillhöra kärnan i det europeiska samarbetet”, deklarerade Bildt när han 2007, ansatt av optionsaffärerna i Vostok Nafta, stakade ut den borgerliga regeringens linje.

övertygad om det internationella samarbetets fundamentala roll för möjligheterna att stärka den reala ekonomi, trygga freden i konflikthärdar, lösa klimatfrågan, befästa friheten och garantera världens medborgare mänskliga rättigheter.

Ofta består utrikesdeklarationerna av ett litet lands fluffiga folkrättsvisioner, utan tydliga fördömanden av diktaturer eller konkreta löften, men 2009 betyder skarpt läge.

I år tar Sverige över ordförandeskapet för världens största integrerade ekonomi, med närmare en halv miljard invånare, som står för cirka 30 procent av den globala produktionen och är största handelspartner för mer än 130 länder.

Sveriges viktigaste uppgift i år, såväl utrikes- som säkerhetspolitiskt, berör klimatmötet i Köpenhamn och om att förhindra den onda spiralen av protektionistiska åtgärder som finanskrisen utlöst. De undantagsregler som EU-kommissionen klubbade i december, med utökade möjligheter för medlemsländerna att erbjuda riskkapital och stödpaket, kan likställas med subventioner och skyddstullar.

Det strider mot EU:s konkurrensregler och själva grundtanken om fri rörlighet för varor och tjänster. Kortsiktigt må insatserna för att stimulera efterfrågan vara en konstruktiv lösning, men i förlängningen skapar de snedvridande effekter som skadar det internationella handelsutbytet.

belysa vikten av koordinerade insatser och påminna om faran att möta globala ekonomiska kriser med protektionism och nationell egoism.

”Sverige kommer att verka för att ytterligare effektivisera den inre marknaden med dess fyra friheter och fortsätta att driva på för att Europeiska unionen ska bli världens mest öppna ekonomi”, konstrade utrikesminister Bildt.

2009 väntas världshandeln minska för första gången på 25 år. Minskad frihandel riskerar att i negativa termer påminna oss om sambanden mellan ekonomisk utveckling och säkerhetspolitiska utmaningar.

GD 19 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons