Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ifrån extremisterna deras utländska pengar, såväl salafisternas oljepengar som nazisternas ryska rubel

/
  • Pengarna går inte bara en väg, från Sverige till våldsbejakande extremister. Det finns ett pengaflöde till Sverige som också behöver stoppas.

Stort hjärta, men aldrig naiva. När Centerpartiet nu presenterar nya förslag på vad som borde ingå i en bred överenskommelse mellan regeringen och Alliansen för att bekämpa terrorism så har även den senare delen fallit på plats i partiets politik. En liberal och öppen flyktingpolitik är inte det samma som att blunda för hot från extremism.

Annons

Läs mer: Låt de flyende muslimerna slippa hatet

De våldsbejakande extremisterna, vars mål är att omkullkasta den liberala demokratin måste mötas med hela det demokratiska samhällets samlade kraft. Hoten finns från militanta salafister, men även från högerextremister och till viss del vänsterextremister. Dessutom får en del av dessa stöd från krafter utanför EU:s gränser.

Framför allt handlar Centerpartiets förslag om att slå mot radikalisering, stoppa attentatförsök och kapa stöd till terrororganisationer.

Föräldralediga partiledaren Annie Lööf och rättspolitiske talespersonen Johan Hedin konstaterar på SvD Brännpunkt att man står bakom regeringens förslag om att bland annat komma till rätta med att enskilda tar ut en mängd pass, kriminalisera terrorutbildning och finansiering av utbildningsresorna. Men Centerpartiet vill se fler åtgärder:

• Stoppa offentliga medel till organisationer som sprider våldsbejakande och antidemokratiska budskap.

• Kriminalisera samröre med terrororganisationer, precis som Norge har.

• Kriminalisera stöd till terror, vilket innebär förbud till att skicka pengar eller vapen, eller bidra med juridiskt eller finansiellt stöd. Något som går längre än regeringens förslag om terrorresor.

• Låta myndigheter dela information mellan sig.

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook

Som Lööf och Hedin konstaterar på SvD Brännpunkt, varje människa har rätt att uttrycka sina åsikter, men det är inte acceptabelt att det allmänna ska stödja sådant som manar till våld, krigsbrott eller terror. Dessutom kan aldrig stöd till terrorism vara förenligt med ett demokratiskt rättssamhälle.

På ett område saknas ännu förslag i den politiska debatten, det är finansiering från utländska källor till svensk extremism. Ett exempel är moskéer som får pengar från gulfstater. Gefle Dagblad berättade i veckan att samtidigt som stiftelsen i Qatar köpte in fastigheten som blev Al-Rashideen moskén i Gävle finansierade stiftelsens grundare Al Qaida i Irak. Det är organisationen som senare blev Daesh (även omnämnd som Islamiska Staten). Moskén kostade över fem miljoner att köpa och ytterligare miljoner lades i en ombyggnation. Gävle moské har i en omfattande granskning av just GD pekats ut som ett fäste för extrem salafism i Sverige.

Svenska nazister tar emot pengar från Ryssland för att destabilisera Sverige. Den politiska grenen av ”Nordiska motståndsrörelsen” har fått medel donerade från den Ryska Imperiska Rörelsen. Ryssland försöker aktivt bygga upp ett nätverk av extremistpartier runt omkring i Europa som en del i den påverkanskampanj som pågår från Rysslands sida mot väst.

LYSSNA: Podd72 - om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig

Det vore önskvärt att åtminstone utreda lagstiftningsmöjligheterna att kriminalisera mottagandet av utländskt stöd för våldsbejakande extremism och antidemokratiska budskap. Sverige finns inte i ett vakuum, eller påverkas av enbart krafter i vårt land. Vi behöver även se att det finns aktörer utanför EU:s gränser som försöker påverka vårt samhälle i en riktning som inte ligger i vårt nationella intresse.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Plundring i Tensta när strömmen gick, så sårbart är vårt samhälle för svarta svanar

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"

Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig

Mer läsning

Annons