Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tabu som dödar

/

Annons

Vissa saker talar man inte gärna om. Avföring till exempel. Den är på något sätt tabu, men det medför också att hundratals människor i Sverige dör varje år i onödan. De dör i tarmcancer och de dör ofta därför att de inte velat diskutera sin avföring med doktorn...

I åtta år har EU rekommenderat massundersökningar mot tarmcancer. Men trots att 15 personer varje dag i vårt land insjuknar i tarmcancer, som jämte lungcancer är den dödligaste formen av cancer, har ingen notis tagits till EU:s rekommendationer.

I många EU-länder erbjuds personer som är mellan 60 och 65 år att lämna avföringsprov, eller undersökning med tarmkikare. Det är viktigt för det är ju så att ju tidigare en cancer upptäcks, ju större är möjligheterna att bota. Statistik visar också att med dessa kontroller minskar tarmcancern med 15 till 20 procent. För Sverige skulle det innebära att mellan 250 och 300 liv sparades per år. För att inte tala om ett omätbart lidande...

I en debattartikel i Expressen (22/1) frågar Lars Påhlman, professor i kirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Mef Nilbert, professor i onkologi vid Universitetssjukhuset i Lund, när Sverige ska erbjuda screening, massundersökningar alla, män och kvinnor, mellan 60 och 65 år.

Det finns ljusglimtar, skriver debattörerna. I Stockholm har man börjat med ett försök där personer över 65 år erbjuds att lämna avföringsprov. Man har redan upptäckt flera fall av cancer. I Uppsala och Örebroregionen planerar man en studie där personer i 60-årsåldern ska erbjudas screening men tarmkikare. Också på Gotland erbjuder man från i år tarmkontroller.

Gott så! Men i ett modernt välfärdssamhälle som vårt borde det vara en självklarhet att alla människor i riskåldrarna erbjuds screening. Det kostar naturligtvis pengar, men hur mycket pengar, för att inte tala om lidande, skulle man inte spara om alla blev undersökta i tid?

Utvecklingen går dessutom framåt också inom kirurgin. En ny operationsmetod har inneburit dramatiskt förbättrade resultat för patienter med cancer i ändtarmen. De har nu en bättre överlevnadsprognos än patienter med cancer i tjocktarmen. Men på den kanten pågår just nu en intensiv skolning av svenska kirurger för att bekämpa också tjocktarmscancer.

Allt detta tillsammantaget måste naturligtvis utmynna i ett landsomfattande projekt där alla mellan 60 och 65 år erbjuds antingen screening eller att lämna avföringsprov. Det är trots allt samhällets skyldighet att värna om sina medborgare.

GD 26 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons