Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacksamhet, tack

Annons

kan vara värt en mässa. Ekonomi är ju hushållning med begränsade resurser i en värld där, lokalt och globalt, behoven är oändliga. Vårt välfärdssystem i Sverige bygger på generell välfärd kollektivt finansierad och numera släpps också olika utförare av välfärdstjänsterna in i verksamheten. Den dystra, ineffektiva socialismen har dämpats en smula.

Det är lätt att i kakafonin av kritik av svårigheterna att nå sjukvården, i behandlingen av gamla på äldreboenden och orättvisorna med pensionerna få för sig att välfärden sviktar på gränsen till att brista. Så är det förstås inte.

President Barack Obahama i USA har tagit på sig att försöka reformera sjukvårdssystemet där vilket är detsamma som att få sjukvården tillgänglig för alla och skapa ersättningar som går att leva på. Jag har ett exempel på hur illa det kan gå.

mig sökte sig till USA och fick så småningom jobb på en industri. Redan första dagen skadad han ena benet och foten, fraktades till ett av de allmänna sjukhusen, behandlades och ställdes redan dagen efter ut på gatan i New York. Skadad och sjuk drev han omkring utan tak över huvudet och mat i magen och for sannerligen illa.

Arbetsgivaren hade inget ansvar för honom.

Han fick kontakt med en bror som från andra änden av USA reste till New York, förfärades över vad han såg och ordnade så att hans skadade bror placerades på ett flygplan hem till Sverige.

Det räckte nu inte. Min barndomsvän klarade inte de misskötta skadorna och avled. Han vilar nu på kyrkogården i Hofors.

in och vänt i den amerikanska underklassen och inte klarat det. Den solidaritet som finns i Sverige och som vi både ska vara stolta över och rädda om är ett skydd också för den svagaste.

Vi kan ta kritiken från välbeställda, bortskämda och ibland oförskämda människor med ro så länge vi kan skydda de svagaste.

Det kan vi också nu när finanskrisen och lågkonjunkturen har slagit till och även om landstingen högljutt klagar över att skatteinkomsterna rasar.

Det skadar inte att vara litet tacksam ibland.

TORD BERGKVIST

f d politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband. net

Mer läsning

Annons