Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorism i Guds namn

/

Annons

Terroristangreppet i Bombay med nära 200 dödsoffer är åter ett exempel på att nutida terrorism främst tycks utföras av religiösa fanatiker. Afghanistan, Irak men också flera andra stater i Asien och Afrika visar våld mellan religioner eller mellan grenar av samma religion. Nordirland och Balkan har visat detsamma i Europa.

Under 1900-talet förekom mer av politisk terrorism, men i praktiken är det ingen större skillnad. Mördande sker med åberopande av gudar eller Lenin och Mao.

Religiös terrorism är extremism driven till sin spets. Kristen, islamsk och judisk fundamentalism är till stor en företeelse efter andra världskriget. Alla tre tycks vara en reaktion mot den modernism som bygger på demokrati, jämställdhet mellan könen, tankefrihet, tolerans och mångfald.

Den kristna fundamentalismen i USA torgförs inte minst av fanatiska TV-predikanter. Den ”kristna högern” tog till stor del över det republikanska partiet, och George W Bush blev den förste extremkristne presidenten någonsin, långt från Thomas Jeffersons självständighetsförklaring och konstitutionens grundläggande tankar om åtskillnad mellan politik och religion. ”Bibelbältet” omfattar till stor del gamla slavstater med vurm för dödsstraff.

Den genomsnittlige amerikanen har inte blivit mer religiös. Demokratiforskaren Robert Putnam visar att under efterkrigstiden har gudstjänstbesökandet minskat i USA och antalet icke troende ökat. Det nya är att bland de troende har gruppen fundamentalister blivit större, alltså en ökad polarisering. Valet av Barack Obama visar att den kristna högern möter starkare motstånd. I Polen röstades den extremkristne premiärministern bort, och i Jerusalem bytte väljarna nyligen en religiös borgmästare mot en sekulär.

En afghansk flicka nyligen fick sitt ansikte förstört av saltsyra därför att talibaner anser att kvinnor inte ska få gå i skola. Jämför med häxprocesser, änkebränning, ”hedersmord”, söndertrasande av småflickors könsorgan, Luthers utpekande av mannen som guds avbild och kvinnan som något underlägset och mobbning av kvinnopräster. Religioner är oftast utpräglat manliga skapelser, må framtida religioner mer formuleras av kvinnor.

Konservatismen har praktiskt taget alltid varit kopplad till kyrkor, och få förvånades när Vatikanen slöt upp bakom Francos diktatur i Spanien. Men det finns också en motsatt tradition. Kampen för demokrati och religionsfrihet kom i land efter land att förena troende och inte troende som bekände sig till människovärdet. Martin Luther King och Fredrika Bremer finns bland kristna namn för tanken om allas lika värde.

En afghansk flicka nyligen fick sitt ansikte förstört av saltsyra därför att talibaner anser att kvinnor inte ska få gå i skola. Jämför med häxprocesser, änkebränning, ”hedersmord”...

GD 8 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons