Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för gamlingar

/

Annons

Det är makalöst så nattsvarta prognoserna för 2009 är vad gäller ekonomi och konjunktur. Vi som varit med förr vet dock att det kommer att bli bättre. På samma sätt som vissa människor tror att goda tider, konjunkturuppgångar och krediter aldrig kommer att ta slut så tror vissa människor, antagligen i stort sett samma grupp, att onda tider blir ännu ondare och att en lågkonjunktur tar död på mänskligheten.

Så är det alltså inte. Inte heller är oron och rädslan för vad som händer någonting nytt. När Wall Street-kraschen inträffade i USA 1929 hoppade ruinerade aktieägare ut genom fönstren och när depressionen spred sig över världen fick folk svälta.

Ingenting av detta sker i Sverige i dag. En bra bit över 90 procent av dem i arbetsför ålder har jobb och för alla är trygghetssystemen så utbyggda att en kris av det här slaget inte gör att livet tar slut.

Under 2009 får vi dock tydligen vänta på att tillväxttakten blir normal, det vill säga några procent av BNP. Så småningom kommer också jobben och då är optimisterna där igen och tror att det alltid kommer att vara så.

Skatterna sänks nu och pensionerna höjs så de flesta står sig faktiskt ganska bra. De litet äldre, som ju ofta råkar ut för diskriminering och framför allt för bedömningen att de som äldre inte är lika mycket värda som yngre, kan dessutom glädja sig åt att kristdemokraterna slår fast att modern hjärnforskning konstaterar att den vuxna friska människan har sin mest kreativa period mellan 55 och 75 års ålder.

Utan att känna till de vetenskapliga bevisen tackar jag för åsikten och instämmer gärna i den. Det är klart att erfarenheter tillsammans med stor aktivitet i hjärnan resulterar i kreativitet och förmåga till nytänkande, varierande från person till person. Pensionärer lever visserligen inte sina liv på krogen och känner inte till de senaste stjärnskotten på pophimlarna men de är, om man nu ska tro äldreminister Maria Larsson, landets tänkande och skapande del.

Så alla som med förakt talar om stapplande pensionärer som inte hittar sina pengar i kön i snabbköpskassan kan slänga sig i väggen. Fråga morfar och mormor om det är något problem som ska lösas!

Mer läsning

Annons