Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tills Dovre faller

Annons

Ingen av de fyra svarande i TV:s ”På spåret” kunde ange orten som den norska grundlagen från den 17 maj 1814 är uppkallad efter. Ett exempel på allmän historielöshet, men mest talande är att en de fyra var Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, författare och ofta anlitad kommentator rörande kultur och politik. Marxism i dess olika varianter kan han utan och innan, men nordeuropeisk demokratis mest hyllade och omskrivna dokument är honom okänt. Han gissade på Bergen.

Det gällde alltså Eidsvoll, där 112 utsedda från olika delar av Norge samlades i Carsten Ankers hus, sedan känt som ”Eidvollsbygningen” och ”Grunnlovens hus” nordost om Oslo. De utformade och undertecknade Europas då särklassigt mest demokratiska författning. Förebilden var den amerikanska konstitutionen. Domaren C M Falsen som i mycket höll i pennan döpte sin son samma år till George Benjamin efter Washington och Franklin.

Danmark som slagits på Napoleons sida hade förlorat Norge, och nu ville Norge bli fritt. Men landet anfölls av den svenske tronföljaren Karl Johan Bernadotte, som avskydde ”grundloven” och krävde att den skulle avskaffas. Han fick nej genom att England i samband med freden i Kiel slog vakt om dokumentet från Eidsvoll. Senare skulle Wilhelm II och delar av familjen Bernadotte överväga ett nytt krig för att få bort grundlagens friheter.

Tack vare grundlagen kunde Norge 1905 till slut bli av med det så destruktiva kungahuset, och därmed var unionen upplöst. Stortinget hade infört parlamentarism redan 1884, alltså 30 år innan Gustav V:s kungakupp 1914 stoppande parlamentarism i Sverige. Norge ledde demokratikampen, medan svenska folket sist av alla i Norden fick rösträtt.

Svenska demokrater hämtade inspiration från norska politiker och norska författare, med Ibsen i spetsen. Det är typiskt nog inte en svensk eller norrman som skrivit en bok om detta, utan en amerikan (dock med rötter i Östergötland och vårt län). Historieprofessorn Arnold Bartons ”Sweden and Visions of Norway. Politics and Culture 1815-1905” utkom för fem år sedan.

Allt detta är okänt för Greider och antagligen också för åtskilliga andra i Norges närmaste grannland, kanske för att dramatiken i Eidsvoll inföll innan socialdemokratin föddes och därmed anses ointressant. Eidsvoll gör att den norska nationaldagen, till skillnad mot den svenska, är direkt kopplad till demokratin. Norska skolbarn känner Dovrefjäll och orden som de 112 uttalade den 17 maj stående hand i hand: ”Enige og tro til Dovre falder”. (Tro = trogna)

Hans Lindblad

hans.lindblad@bredband.se

Mer läsning

Annons