Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unket i Malmö

Annons

tennisturneringen Davis Cups hemsida kunde man ännu på fredagseftermiddagen ta del av biljettinformation inför Sverige-Israelmatchen i Malmö 6-8 mars. Men i onsdags beslutade vänstermajoriteten i stadens fritidsnämnd att den ska spelas inför tomma läkare.

Nämndens socialdemokratiska ordförande Bengt Forsberg motiverade beslutet med att det inte går att garantera säkerheten. Den israeliska invasionen i Gaza har piskat upp en olustig stämning bland extrema ”Palestinavänner”. Förra månaden fick en manifestation för Israel avbrytas i Malmö på grund av våldsamma demonstrationer. Att spela inför publik vore alltså för riskfyllt.

skulle det vara illa. Men den här historien är faktiskt värre. Det är upp till polisen, inte fritidsnämndspolitiker, att avgöra om ett idrottsevenemang inte kan genomföras på grund av säkerhetsläget. Och polisen ser inte säkerhetsläget som omöjligt.

Det finns alltså andra och mindre nobla motiv bakom beslutet.

Fritidsnämndens vänsterpartistiske ledamot Carlos Gonzalez Ramos säger rent ut att det handlar om politik: ”Det som händer i Gaza gör att vi inte borde spela. Eftersom det inte går, så var detta det bästa beslutet”.

Han talar inte bara för sitt parti. Även tunga socialdemokrater, däribland Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu, vill stoppa matchen för att markera mot Israel. ”Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget”, säger Reepalu i en intervju i Sydsvenskan.

Mer läsning

Annons