Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan ledning och organisation

/

Annons

för tillfället utan politisk ledning och stabil organisation. I går rapporterade GD om planerna att hastigt ombilda den politiska organisationen. Bakom beslutet att skrota hälso- och sjukvårdsnämnden och därmed centralisera makten till landstingsstyrelsen står, inte helt oväntat, partierna som förhandlar om makten – Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet.

Den officiella förklaringen till beslutet är att hälso- och sjukvårdsnämnden saknar kompetens att styra verksamheten på ett verkningsfullt sätt. Som om bristande skicklighet och ineffektivitet vore ett till nämnden isolerat problem!

med beslutet är att förena en politisk eftergift till Centern med de paragrafer i kommunallagen som styr valproceduren till styrelser och nämnder. C villkorar samarbetet med mer inflytande, och se där, ett av få tillfällen då lagen medger omval till nämnder är vid en politisk omorganisation.

”Vi hade kanske inte gjort de organisatoriska förändringarna om vi inte varit i den situation vi är, även om vi tycker att nuvarande organisation inte fungerar bra”, sade oppositionsrådet Björn Brink, C.

Som vanligt får man känslan av att landstingspolitiken präglas av ogenomtänkta ad hoc-lösningar. Makten går före eftertanke. Före förankring. Några samtal med Vänsterpartiet, som trots allt fortfarande sitter i majoritet med S har inte förts, uppger Yvonne Oscarsson, V, missnöjt. Att överlägga beslutet med de övriga fem partierna i fullmäktige har det inte varit tal om.

ur demokratisynpunkt. Men med det krisläge vi befinner oss i är det nödvändigt att vi så snabbt som möjligt tillsätter en ny majoritet”, sade Björn Forsling, S, ordförande i landstingsfullmäktige och demokratiberedningen.

var nödvändig står bortom allt tvivel. Men av erfarenhet kan man konstatera att framhastade krisåtgärder sällan leder till att politikerna får kontroll över situationen. Men någon konsekvensanalys finns det alltså inte tid till.

År av förberedelser och Clara-utredningen som förelåg den nuvarande organisationen med fokus på demokratiutveckling rivs nu upp. Med centralisering av beslutsordningen återfår landstingsstyrelsen den makt den hade innan 2007.

Demokratiberedning kan omöjligen ha hunnit genomföra någon ”uppföljning av den politiska organisationen utifrån beslutet om ny politisk organisation” som verksamhetsplanen för 2008-2009 fastslår.

Nej, för nu omorganiseras omorganisationen istället.

till sig taburetter istället för att hålla ihop alliansen inför landstingsvalet 2010 är en gåta. Det är inte fel att ta ansvar för de svåra beslut som Socialdemokraternas förda politik nu tvingar fram. Men de smärtsamma reformerna kopplade till landstingets usla ekonomi kommer knappast att öka Centerns popularitet. Att låta Socialdemokraterna, partiet som kört ekonomin i bott och dessutom avvisat alliansens invit om samarbete, diktera villkoren öppnar heller inte för det politiska nytänkande som krävs för att vända den negativa utvecklingen. Det är bara att beklaga.

GD 26 FEBRUARI 2009

 

Mer läsning

Annons