Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred ärendet!

Annons

Vem eller vilka ljuger och om vad när det gäller den skandalösa utvisningen av två terrormisstänkta egyptier 2001? Utvisningen skedde med hjälp av CIA under ytterst förnedrande former. Svenska Säpo har senare förklarat att man tappade kontrollen.

Både dåvarande statsministern Göran Persson och justitieministern Thomas Bodström har tidigare nekat till att ha någon närmare kännedom om hur utvisningen gick till. Ansvaret hamnade hos dåvarande utrikesministern Anna Lindh. Och hela ärendet så småningom i konstitutionsutskottet (KU).

Nu anmäler Tomas Tobé (M) och Tobias Krantz (FP) åter Göran Persson och Thomas Bodström till KU. Nya uppgifter i en bok som skrivits av Anna Lindhs dåvarande pressekreterare Eva Franchell kräver svar, menar anmälarna.

Bodström gjorde redan i gårdagens morgonsoffor i TV en pudel. Att samarbeta med utländsk polis, till exempel amerikansk, är enligt Bodström inte märkvärdigt. Det gör man dagligen. Men hade han vetat att CIA skulle vara med och att utvisningen skulle urarta, då hade han ingripit.

Jo, men vad visste han egentligen? Och varför visste han som justitieminister inte mer?

Persson å sin sida nöjer sig tills vidare med ett skrivet pressmeddelande där han konstaterar att bokens uppgifter inte stämmer med hans minnesbild...

Anna Lindh är inte längre i livet och kan alltså inte försvara sig. Det är ytterst osmakligt att, ens indirekt som nu sker, skylla på henne. Hon beredde ärendet, men hela regeringen är ansvarig för beslutet att verkställa utvisningen.

Ärendet måste köras i botten. De ansvariga ställas till svars...

Mer läsning

Annons