Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttjänt medicin

Annons

Vad vill oppositionen göra om de vinner riksdagsvalet nästa år? Ett löfte har partierna presenterat under veckan. Regeringens avreglering av apoteksmarknaden från och med halvårsskiftet i år tänker socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet riva upp om de får möjlighet. Hur det ska gå till vill de inte svara på.

Anmärkningsvärt med tanke på att regeringen räknar med att hälften av 900 statliga apoteken ska privatiseras.

Oppositionen tyckts tro att det går att fördröja förändringen på apoteksmarknaden genom att vända sig direkt till dem som vill vara med och effektivisera apoteksverksamheten och förbättra tillgängligheten och servicen.

”Vi vill vara tydliga inför dem som tänker köpa apotek i Sverige och investera på den svenska apoteksmarknaden att de ska veta att regeringen genomför den här avregleringen i mycket skarp konfrontation med den samlade oppositionen”, sade Ylva Johansson, s, när oppositionen höll pressträff i riksdagen.

För att vara tydlig innebär det att oppositionen dels misstror privata aktörers möjligheter att lyckas bättre än monopolet, dels skyr blotta tanken att enskilda apotekare och bolag ska få möjlighet att tjäna pengar på sin verksamhet. Det hänger inte ihop. Om verksamheten inte gick att effektivisera skulle det ju inte finnas några vinster att göra. Oppositionens invändning att läkemedelsjättarna kommer att kunna ta ut överpriser på mediciner och skicka notan till skattebetalarna bygger i grunden på underskattande av de positiva effekterna av konkurrens.

Skarp konfrontation från en bakåtsträvande opposition.

Mer läsning

Annons