Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prata om euron

Annons

Euron är i hetluften igen. För bara något år sedan möttes alla förslag om att Sverige borde ansluta sig till eurosamarbetet av ett kompakt motstånd. Den globala finanskrisen har satt frågan om EMU-medlemskap i ett helt nytt ljus. Numera hörs allt oftare åsikten att Sverige skulle tjäna på att skyddas av en större valuta.

På tisdagen presenterade Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, årets konjunkturrapport. Den visar att de ekonomiska argumenten mot euron inte håller längre.

EMU-utredningens slutsatser från mitten av 90-talet har kommit på skam. Mycket tyder på att fördelarna med euro, på sikt, är stora också för Sveriges del. Om Sverige hade varit med under de senaste tio åren hade tillväxten och handeln förmodligen varit något högre än i dag, anser SNS. Och eftersom den ekonomiska integrationen i euroområdet lär öka framöver är det troligt att fördelarna med euron blir allt större.

På tisdagen kritiserade även Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson regeringen för att den duckar i frågan. Visst finns det företag som vinner på valutasvängningarna. Samtidigt gör valutaosäkerheten att det blir svårare för alla företag att planera och budgetera – och detta i en tid när företagen redan känner av lågkonjunkturen och har svårt att få kredit.

Nordmark Nilsson har rätt: det är hög tid att regeringen Reinfeldt vågar ta tag i eurofrågan. Nu när euron har funnits i tio år finns det goda förutsättningar för en ny debatt, en ny folkomröstning – och förhoppningsvis också ett svenskt ja till euron.

Mer läsning

Annons