Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet ut ur skuggan

/

Annons

Om ett halvår är det val i Sverige och samtidigt i 26 andra europeiska länder. Att fler än 400 miljoner européer kan lägga sina röster på kandidater till ett och samma parlament visar att demokratin inte längre sitter fast i nationalstaternas inramning.

Europaparlamentet är inget låtsasparlament, besluten som fattas där är inte symboliska. Som en av huvudinstitutionerna i EU och en lagstiftande församling har parlamentet makt och inflytande över unionens vägval.

Trots det vore det naivt att förutspå ett högt valdeltagande. Sedan direktvalen till Europaparlamentet infördes 1979 har det sammantagna valdeltagandet minskat, trots att parlamentet har fått allt mer att säga till om. I det senaste valet, 2004, röstade endast 46 procent i hela unionen. I Sverige var andelen nedslående låg: 38 procent. Om så få skulle rösta i ett riksdagsval vore det katastrofalt.

Har partierna här i Sverige vad som krävs för att lyfta EU-dimensionen till en ny nivå lagom till valet? Försommaren kommer att ge svaret på den frågan, men redan nu finns det några saker att ta fasta på.

För det första ligger valet till Europaparlamentet ett drygt år före riksdagsvalet. För riksdagspartierna är det ett gyllene tillfälle att profilera sig och testa nya kampanjmetoder. Till exempel har folkpartiet meddelat att det kommer att sticka ut ur alliansledet och tävla om röster som det enda helhjärtat EU-positiva partiet.

Folkpartiet är inte heller ensamt om att påtala likheter mellan Europaparlamentsvalet och det amerikanska presidentvalet när det gäller att få folk att se poängen med att gå och rösta. Många har inspirerats av Barack Obamas banbrytande kampanj.

För det andra vet de etablerade partierna vid det här laget att missnöjes- och enfrågepartier har goda chanser att utnyttja de speciella förhållandena i Europaparlamentsvalet för att få en plattform att verka från. Sverigedemokraterna, men även piratpartiet, hoppas kunna knipa mandat i valet. Det gör att de etablerade partierna kommer att göra allt de kan för att stoppa konkurrenterna.

Sverigedemokraterna i Europaparlamentet vore inte bara extremt dålig pr för Sverige som land. Det skulle sannolikt öka partiets chanser att nå riksdagen 2010.

För det tredje tar regeringen över ordförandeklubban i EU: s ministerråd vid halvårsskiftet. Förvisso efter valet, men redan nu kommer det stundande ordförandeskapet att sätta sin prägel på regeringens arbete och lyfta fram EU-perspektivet i politiken. Att en av de viktigaste frågorna, arbetet med det klimatavtal som ska klubbas i Köpenhamn i december, hamnar på Sveriges ordförandebord är lyckosamt. Opinionsundersökningar visar att klimatet är den EU-fråga som väcker störst engagemang bland svenskar inför valet.

Sammantaget verkar det inte omöjligt att det finns förutsättningar att åtminstone bryta det låga valdeltagandet i år. Men egentligen krävs mer. Först när EU-dimensionen hålls ständigt levande i den politiska debatten och inte betraktas som utrikespolitik kan unionens fantastiska demokratiska möjligheter tas tillvara fullt ut.

GD 4 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons