Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna invandrare

/
  • Utan flykting- och arbetskraftsinvandring klarar vi inte välfärden, säger Olle Wästberg, generaldirektör Svenska institutet.

Annons

motiverad flyktinginvandring och ekonomiskt motiverad arbetskraftsinvandring, konstaterar Olle Wästberg, generaldirektör Svenska institutet, och menar att Sverige måste agera strategiskt för att täcka de arbetskraftsbrister som finns. Också under lågkonjunkturen har vi flaskhalsar och bristyrken, speciella kompetenser måste rekryteras.

Att Sverige sedan 15 december öppnats för arbetskraftsinvandring och att detta utnyttjas trots varslen är ingenting att förvåna sig över. Sverige behöver på sikt långt fler människor än i dag. För att inte vård och service ska sacka efter i välfärdsutvecklingen behövs en befolkningsökning.

genomgående för kraftig befolkningstillväxt utifrån insikten att det inte finns något annat sätt att skapa välstånd än att fler människor arbetar.

Men varifrån ska alla dessa människor som behövs komma, frågar Olle Wästberg och pekar på invandring som lösningen. En sådan är emellertid inte självklar. Rader av europeiska länder anser att just befolkningsbrist och en åldrande befolkning är deras stora problem och jobbmässorna i Asien fylls av europeiska regeringsrepresentanter som försöker rekrytera nyckelarbetskraft men Sverige har dessvärre varit frånvarande.

Det här är en dyster situation. Konkurrensen om arbetskraften kan slå ut svenska behov. Nu kommer dock Olle Wästberg också med ett gladare budskap, nämligen att institutets årliga undersökning om Sverigebilden utomlands visar att Sverige näst efter Nederländerna är det land som snabbast ökat sin attraktionskraft. Många kan tänka sig att arbeta och bo här under längre tid. I den totala rankningen över de mest attraktiva länderna att arbeta och bo i hamnar Sverige så högt som på femte plats. Engelskspråkiga länder som Kanada, Storbritannien och Australien ligger före men Sverige tycks dock vara lockande för talanger från stora delar av världen.

säger Olle Wästberg, att vi inte lyckas få hit dessa människor och behålla dem.

Vi behöver arbetskraft, Sverige har gott rykte i världen och många vill hit – men vi klarar inte av att koppla ihop detta.

Det är faktiskt riktigt ynkligt.

ske aktivt och systematiskt och omedelbart. Vi har ju genom åren goda erfarenheter av arbetskraftsinvandring – utan invandrare skulle välfärden aldrig ha utvecklats i Sverige på det sätt som skett och utan invandrare skulle vi inte heller kunna hålla dagens standard uppe. Nu handlar det om framtida välfärd och då gäller det alltså att rekrytera igen – trots dagens varsel.

GD 23 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons