Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänder det 2010?

/

Annons

Den internationella konjunkturnedgången som inleddes med en finanskris slår allt hårdare mot tillverkningsindustrin världen över och efterhand också mot tjänstesektorn. I USA föll antalet jobb i den privata sektorn med 0,7 miljoner i december, vilket var ett par hundratusen fler än prognosmakarna trott. Dessförinnan under 2008 hade 1,9 miljoner jobb som försvunnit.

Tillväxttalen minskar och många länder noterar för första gången på länge minskande BNP. Drygt tre av fyra svenskar, 77 procent, tror enligt en undersökning att den svenska ekonomin kommer att försämras under det nya året. En stor andel tror dock att den egna ekonomin kommer att utvecklas bättre än landets. Att optimismen är större ifråga om det egna hushållet är det vanliga i sådana undersökningar. Att det gapet nu är extra stort kan bero på att många utgår från att regering och riksdag söker se till att hushållen klarar sig också i en konjunkturnedgång.

Den internationella nedgången är kraftigare än väntat, frågan är främst hur långvarig den kommer att bli. Viss bedömare menar att en återhämtning kan inledas under andra halvan av 2009, andra tror att uppgången dröjer till 2010 och verkliga pessimisterna att det kan dröja ännu längre. Vice riksbankschef Barbro Wickman Parak sade på fredagen att Riksbankens och de flesta bedömares prognoser innebär att tillväxten återhämtar sig under 2010. Barak Obama har de senaste dagarna varnat för att om vi inte agerar ”snabbt och modigt” kan det bli en djupare och flerårig nedgång med tvåsiffriga arbetslöshetstal.

Fjolårets nedgång inleddes som en bolåne-, finans- och bankkris. Mycket av uppmärksamheten har sedan riktats mot bilindustrin, som sett försäljningen rasa. Men om minskad glassförsäljning innebär att folk äter mindre glass så betyder inte minskad bilförsäljning att antalet bilägare går ned. I stället har många som normalt skulle ha bytt bil dröjt med detta.

Det är alltså en fråga om förskjutning över tiden. När framtidstron återvänder kan det bli en kraftig försäljningsökning genom ett uppdämt omsättningsbehov.

Ett specifikt problem för flera bilmärken, inklusive Volvo och Saab, är att man inte hängt med när det gäller mer bränslesnåla och miljövänliga bilar, det vill säga att man riskerar att vara i underläge när bilförsäljningen åter ökar.

Om många människor hade bestämt sig för att sluta med bil hade de i stället kunna lägga pengarna på att köpa annat. Deras inköp skulle då inte minska utan i stället riktas mot annat. Men vad som händer när konsumenter senarelägger inköp är naturligtvis att jobben minskar inom både tillverkning och handel.

Obama är alltså beredd att stimulera köpkraft och jobb genom investeringar och skattelättnader, helt i Keynes anda. Men på samma sätt som Franklin Roosevelt under 30-talsdepressionen är det avgörande om den nye presidenten kan återskapa framtidstro, så att människor åter vågar konsumera.

GD 11 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons