Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårbudgeten: Tryggheten ligger i riktiga jobb

Eftersom trygghet är modeordet i tiden så är det till de trygghetsskapande samhällsfunktionerna pengarna ska gå.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Och finansminister Magdalena Andersson (S) kan också vara trygg i förvissningen om att det ekonomiska läget i Sverige bjuder till dans valåret 2018.

Enda smolket i glädjebägaren är oppositionens högljudda protester mot aviserade skattehöjningar i höst. Men så länge Allianspartierna inte kan enas om hur de ska stoppas, om de ska stoppas och om det är värt en regeringskris ett år före valet, kan Magdalena Andersson fortsätta dra höga växlar på ett gynnsamt konjunkturläge.

Stefan Löfven (S) har sommarlovet på sig att fundera på hur han ska göra med sorgebarnet Miljöpartiet. Hittills har vare sig hans eget parti eller regeringskompisen belönats av opinionen.

Regeringens vårbudget bjöd inte på några direkta överraskningar. Det är polisen, skolan och klimatet som utropas som vinnare.

700 miljoner kronor ska ge tusentals fler poliser. Kritikerna hävdar att pengarna endast kommer att hjälpligt fylla igen hål hos en ansträngd myndighet och en hårt prövad personalstyrka.En halv miljard till försvaret är bättre än ingenting men knappast tillräckligt i en orolig värld med såväl yttre som inre hot."Klimatklivet" får 500 miljoner kronor för att öka omställningen till ett fossilfritt samhälle. Och den på senare tid mycket omdebatterade förlossningsvården får 500 miljoner kronor. Det förra en eftergift till MP, det senare ett krav från Vänsterpartiet.

Också pensionärerna får ett litet tröstpris där de får behålla ett par hundra kronor mer i månaden. Medel- och höginkomsttagare däremot får högre löneskatt när brytpunkten för den statliga skatten för tredje året i rad inte räknas upp med inflationen.

Ekonomistyrningsverket kommer med de absolut godaste nyheterna. Ett överskott på 15 miljarder kronor som om prognoserna håller, kan utvecklas till 90 miljarder 2020.

Ljuv musik för en finansminister som har att fläska på med en riktigt saftig valbudget inför 2018. Om man bortser från det partipolitiska tjafset om vilken regering som egentligen ska ta åt sig äran av det gynnsamma ekonomiska läget, är det förvånande att en socialdemokratisk regering inte ser var det egentliga hotet mot tryggheten ligger: En växande underklass.

Det finns i dag 282 000 människor, företrädesvis utrikes födda med låg utbildning och passiviserade ungdomar som står långt från arbetsmarknaden. Trots att sysselsättningsgraden ökar i Sverige och att just utrikes födda står för merparten av ökningen, så kommer inte den här stora gruppen närmare ett jobb.

Det spelar ingen roll om det står en polis i varje gathörn i utsatta områden, om inte människorna som lever där får en möjlighet att försörja sig själva och styra över sina egna liv och sin framtid.

Längst ner på skalan står utrikesfödda kvinnor som tydligen också glöms bort av Arbetsförmedlingen där män får mer stöd än kvinnor, till jobb och utbildning.5000 beredskapsjobb till 2020 är svaret på... ja vad?

I det längre perspektivet spelar det ingen roll om det står en polis i varje gathörn i utsatta områden, om inte människorna som lever där får en möjlighet att försörja sig själva och styra över sina egna liv och sin framtid.

Att hitta en långsiktig plan och reformer för nyanlända i skolan, för de utrikesfödda kvinnorna och männen så att de kan få användning för vad de kan eller skaffa sig efterfrågade kvalifikationer är absolut nödvändigt, men saknas i budgeten.

Ett riktigt jobb med en riktig inkomst ger verklig trygghet för individen. För hur mycket Magdalena Andersson än samlar i ladorna så ökar inte tryggheten om klassklyftorna ökar.

Ju ljusare det ser ut desto längre mot horisonten borde hon fästa blicken.

Mer läsning

Annons