Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är faktiskt nöjda

Annons

Socialstyrelsen har gett Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att göra en riksomfattande undersökning av äldreomsorgen inom hemtjänsten och äldreboendena. Det är den största undersökning som gjorts med totalt 140 000 enkäter och med en hygglig svarsprocent. En del svar har skrivits av anhöriga till de äldre.

Resultatet är förstås att kvaliteten på omsorgen är skiftande från kommun till kommun. Bäst generellt är Gullspång som på en 100-gradig skala fått omdömet 88. Sämst är Sundbyberg med 56.

Men tre områden ligger sämst till sett över hela landet. Det är information, maten och social samvaro. Tre oerhört viktiga områden, således. Alla ska naturligtvis veta vad som händer, inte minst i fråga om förändringar i deras vardag. Maten ska vi inte tala om, särskilt när den levereras i plastförpackningar för flera dagar och ska värmas efter hand. Sämst är det med den sociala samvaron. Klagomålen i undersökningen är många över isoleringen och frånvaron av stimulans.

Det måste bli bättring så att äldre inte blir sittande vecka efter vecka utan att ens få ta en promenad. Det är inhumant. Kommunerna måste också skjuta till pengar så att det går att få till underhållning på äldreboendena. Som det nu är blir TV räddningen och eftersom TV- programmen är utformade för yngre – upp till kanske 40 år – så är det inte alls tillfredsställande.

Hur många äldre hör förresten vad de sluddrande och stavelsesväljande språkförstörarna i TV säger?

Trots allt är de äldre generellt nöjda med äldreomsorgen. Det hör samman med att enkäterna gäller människor som för det mesta är födda före 1940, alltså generationer som kan känna tacksamhet över att få hjälp och som tar tillvara på de positiva inslagen i tillvaron. Det är väl känt att gamla som får sjukvårdshjälp ofta är mycket tacksamma och inte ser insatserna som en självklar ränta på ett livs arbete och skattebetalningar.

Det är väl så att med åren kommer erfarenhet, i varje fall hos de flesta, och den erfarenheten lär oss att villkoren skiftar över tid men att det alltid finns tillfällen när inte ensam är stark utan att stöd och hjälp behövs.

Mer läsning

Annons