Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hoppas på det bästa – och på en vitalisering av Gävle

Annons

Alliansen tänker gå till fullmäktige i december med ett förslag som innebär ytterligare ett minoritetsstyre i Gävle. 

Den här gången - till skillnad från eftervalsförhandlingarna för ett år sedan - verkar partierna skippa långa, plågsamma och fruktlösa förhandlingar. Socialdemokraterna ville inte ha något samarbete med Alliansen som helhet utan föredrog – får man anta – det borgerliga parti som ligger dem närmast här i kommunen, nämligen Moderaterna. Alliansen ville inte bryta sitt samarbete sinsemellan.

Vänsterpartiet har föredömligt nog visat samarbetsvilja men Patrik Stenvard, M, konstaterar att man med ett sådant samarbete skulle få "majoritet, men politiska motsättningar".

Självklart är det så. Ett formaliserat maktsamarbete med V ter sig bitvis lika osannolikt som ett med Sverigedemokraterna, om än av helt skilda orsaker.

Så där står vi nu.

Ett brett blocköverskridande samarbete hade varit att föredra. Istället får vi hoppas att de ack så uppenbara låsningarna mellan partierna ändå luckras upp så att det verkligen blir möjligt att som Patrik Stenvard optimistiskt säger, nämligen att söka breda politiska lösningar med andra partier. "Det är bra för stabiliteten och ger långsiktighet". 

Onekligen är detta något att hoppas på även om det är lätt att känna sig en smula skeptisk till sannolikhetsgraden i detta med tanke på tidigare erfarenheter.

Som vi tidigare påpekat från ledarsidan: de rödgröna hade ingen majoritet, det har inte heller alliansen. Det betyder att en budget ska baxas igenom om ett år igen. Det oberäkneliga SD kan mycket väl välja att fälla även nästa budget och då finns risken att alltsammans börjar om.

Men okej, om vi nu leker med tanken att Alliansen får de nödvändiga "breda lösningarna" på plats. Om Socialdemokraterna kan svälja förtreten (och tro mig, den är massiv) över att partiet för första gången någonsin trillat ner från den självklara högsta positionen i kommunen - ja, då kan detta historiska maktskifte onekligen vitalisera Gävle.

Mer läsning

Annons