Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga vinster

Annons

Vinst är det viktigaste incitamentet för att möjliggöra skapandet av välstånd. Det betyder att ett företags viktigaste uppgift är att ge vinst till sina ägare. Till vänster inom politiken har man grundligt missförstått detta. Man kräver att företag ska ta mer ”socialt ansvar”.

Men faktum är att företagen i dag är de som i särklass tar mest socialt ansvar av alla institutioner vi har i samhället. För vilka är det som skapar de jobb vi går till på morgonen? Som producerar de varor vi efterfrågar? Som möjliggör att människor lyckas och kan uppfylla sina drömmar? Det är det enorma sociala ansvar företagen tar, och det borde vi vara tacksamma för.

Tyvärr ser många människor företagens jakt på profit som något dåligt, att det skulle vara skadligt, och att företagen i stället ska finnas till för samhällets skull. De kallar människor som arbetar för sin egen vinning, både ekonomiskt och själsligt, omoraliska och osolidariska. Men var ligger omoralen i att en entreprenör satsar allt för en idé han eller hon tror på?

Vinsten är bara den rättmätiga ersättning företagaren eller kapitalisten får ut för satsningen. Fria marknader bygger på frivillighet. Att gå med vinst är därmed ytterst ett kvitto på att man tillfredsställt ett behov hos sina medmänniskor.

Den fria företagsamheten och äganderätten är bland de viktigaste institutionerna vi har i vårt liberala västerländska samhälle, i full paritet med yttrandefriheten och pressfriheten. Likväl som vi talar om att försvara och sprida ovan nämnda friheter, måste vi även se till så att äganderätt och fri företagsamhet skyddas och sprids runt om i världen. Det är något alla världens människor förtjänar. Ingenting annat har skapat så mycket välstånd under människans tid på jorden. Ifall vi eftersträvar en rikare och bättre värld borde detta vara en självklarhet.

Utan möjlighet att göra vinst skulle det inte finnas några företag. Utan företagen skulle det inte finnas några jobb att gå till. Då skulle världen stanna. Det borde de som kritiserar kapitalismen och företagen begrunda.

Nästa gång ni hör om ett företag som går bra, eller träffar en driven entreprenör; känn lite tacksamhet över att de finns och gör vad de gör.

JAKOB NYSTRÖM

student Vasaskolan

jakob.nystrom@liberal.se

Mer läsning

Annons