Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst går det att vara stolt över fotbollslandslaget

Annons

Sverige skulle i tisdags ta en viktig seger för att ta sig till EM-slutspelet i fotboll. I stället slutade det med jublande österrikiska fans som ystert sjöng "Oh, wie ist das schön!" efter att deras lag krossat Sverige med 4-1.

Rubrikerna och analyserna är inte nådiga och analyserna om vad som gått snett skiljer sig inte åt nämnvärt. Hade det inte varit för målvakten Andreas Isaksson hade det blivit – tvåsiffrig? Spelarna individuellt var dåliga, de var dåliga tillsammans, coachningen var usel och om svensk herrfotboll ska få spela några mästerskap i framtiden är det dags att börja om från början för att bygga upp ett lag.

Eller också kan man göra som Leif Boork. Skylla förlusten på flyktingfrågan.

"Tjafs om Hamren. Tjafs om Z. Fokus på flyktingfrågan. Allt detta gav ett energidränage som gav stress i spelet o bristande fokus", twittrade Leif Boork omedelbart efter matchen.

Rena dumheterna förstås och han fick också skarp kritik men backade inte utan trasslade snarare in sig i sitt resonemang. Frågor som den om flyktingpolitik tar fokus från det viktiga, matchen, var kontentan.

Vad är det då som är bakgrunden till Boorks upprördhet. Jo, det faktum att Kim Källström i samband med en presskonferens häromdagen uttalade sig om sådan som faktiskt är viktigt på riktigt. Som det faktum att människor dör i Europa i en pågående flyktingkatastrof som vi inte sett maken till sedan andra världskriget.

Kim Källström hyllade då aktionerna som sker runt om i Europa för att hjälpa människor på flykt och konstaterade om att ta ansvar för att göra vad man kan, viktigt inte minst för offentliga personer som idrottsstjärnor. Han berättade att flera av spelarna planerade en aktion till stöd för flyktingarna i Europa. "Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan alla är världsmedborgare och det är viktigt att alla gör vad de kan för människor som hamnat i väldigt komplicerade situationer de inte skapat.", konstaterade Källström.

(Här kan man se Kim Källström från presskonferensen:http://korta.nu/8W8)

Till skillnad från vad Leif Boork och hans hejarklack på sociala medier tycker (Han har nära 52 000 följare som i samband med detta drog i gång om "PK-folket"), finns det anledning att vara stolt över Kim Källström & Co. Vi är många som är trötta på att se idrottsmän skruva besvärat på sig och mumlande svara undvikande att man inte ska blanda ihop idrott och politik.

Spelare som Kim Källström som visar att engagemang inte är något som inte tar time out. Viktig match eller ej.

Mer läsning

Annons