Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet Forum Sätra jobbar för sin stadsdel

Han har bott i Sätra sedan 1970-talet och tror att Sätraborna i regel trivs bra med sin stadsdel. Men ibland ryter även de till och då är det upp till Sten Hillman och hans kolleger i Öppet Forum Sätra att förvalta de lokala intressena - som nu, när den östra delen av området ska stöpas om.

Vilket syfte har en förening som Öppet Forum Sätra?

– Vi är en helt ideell förening som försöker ta tillvara lokala intressen och föra fram frågor som kanske inte hörs i den dagliga debatten men som ändå är viktiga för dem som bor här. Man kan nog säga att vi fungerar lite som en remissinstans i vissa lägen. Det är jätteviktigt att våga bearbeta kommunpolitikerna och ha kontakt med tjänstemännen, och det har gått smidigt hittills.

Vilka frågor är det som ni driver?

– Just nu är arbetet med att förnya den östra delen den viktigaste frågan. Men även trafik- och miljöfrågor engagerar många. När det ställs på sin spets, som när Sätraängarna höll på att förfalla, blev det ett ramaskri och vi samlade in cirka 3 000 namnunderskrifter. Det var likadant när hälsocentralen var på väg att flytta till Estraden.

Förnyelsen av östra Sätra är ju ett omfattande projekt. Vad tror du om det?

– Jag tror att det kommer att bli bra till slut. Man är ju så och nödd och tvungen att upprusta miljonprogramsområdet men det måste handla om ett långsiktigt projekt som på Öster, som fortgår i den takt att invånarna själva hänger med. Hittills har det varit stor uppslutning på planeringsmötena och vi har en god dialog med Gavlegårdarna och andra aktörer.

Ni håller också på med många kulturella aktiviteter i föreningen. På vilket sätt är det viktigt för den lokala identiteten?

– Området har en väldigt gammal kulturhistoria och det har stor betydelse för den lokala känslan att känna till sin historia. Vi har till exempel en egen torpgrupp som sköter om Nyöstertorpet där vi arrangerar olika föreställningar. Att kulturmiljön bevaras även nu under förnyelsearbetet är jätteviktigt.

Hur är atmosfären i Sätra Centrum?

– Det har blivit bättre, det känns mer som ett riktigt stadsdelscentrum nu än för bara några år sedan. Tanken är ju att all service ska finnas här så att man kan bo och leva i området. Men det skulle kunna vara trivsammare och lite mer action än vad det är i dag.

Känner människor sig trygga i Sätra?

– Ja, det tror jag. Visst är det lite busliv här i omgångar, men så är det ju i alla stadsdelar. Man måste tänka på att Sätra är en stor stadsdel så det är klart att något händer. Men det är mindre nu än förut och området är bättre än sitt rykte. Ungdomsverksamheten på Rapatac kommer nog också suga upp många ungdomar som inte har så mycket att göra.

Hur mycket diskuteras valet här? Är Sätraborna röstmedvetna?

– Visst diskuteras det, men folk har ju alltid bråttom med sitt eget. Det som är viktigt att tänka på är att vi har mycket invandrare här och det gäller att få ut information om valet på alla språk, men jag har inte sett så mycket av det.