Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet hus hos - och för trädgårdsvänner

ÅRSUNDAFör nionde året hölls på söndagen Öppen trädgård hos ungefär hundra trädgårdsälskare landet runt. Gästriklands enda öppna trädgård, och säkert en av de mer udda och undanskymda, finns hos Ingemar Andersson i Årsunda.

Annons
Förvisso är Årsunda postadress men familjen Anderssons hus ligger i Åkerslund. Dit kommer man efter att ha kört en vindlande och på slutet mötesfri skogsväg fem kilometer söder om samhället. GD-teamet tvingades backa långa sträckor vid två tillfällen under sista sträckan mot Zetterströms. Förste ägaren hette så.

Där har Ingemar Andersson bott sedan 1957 och har alltid odlat grönsaker vid sidan av grödorna i jordbruket. Nu är djuren borta och som pensionär ägnar han en stor del av sin tid åt grödorna i de sju hemgjorda växthusen och på frilanden på en åker.

- Han har väldigt fint i växthusen.

Det konstaterar Isela Gustafsson och Sofia Gustafsson-Capkova från Stockholm med sommaradress i Årsunda efter en guidad visning.

Just då var det lugnt hos Andersson men under de fyra första timmarna av visningen har han hunnit räknat in närmare hundra besökare.
I ett av växthusen får vi smaka på ett blad av en sydamerikansk sockerplanta, tre hundra gånger sötare än socker.

- Vi brukar sockra teet med bladen. Det blir väldigt gott, säger Ingemar.

I samma växthus har han pumpor som redan börjar växa sig rejält stora.

- Dom gula heter Big Moon och har enastående kvalitet. De håller sig i ett halvår bara de hinner mogna så att skalet blir hårt, berättar han.

Hemligheten bakom de prunkande växthusen är kanske det vatten plantorna får. Det pumpar odlaren upp från ett gammalt gruvhål i skogen. Där bröts en gång järn som fraktades på hästforor till Gävle.

- Vi brukar sälja en del tomater och lök svarar han på frågan vad han gör med all sin skörd av grönsaker och frukter.

När vi tackar för oss är flera nya besökare på väg mot växthusen. Andersson har deltagit i Öppen trädgård i flera år och kommer säkert att fortsätta. Det syns väldigt tydligt att han trivs när han får berätta om sitt odlarintresse.

OLLE HILDINGSON