Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna landskap är ingen anledning till att äta djur

Ett vanligt argument till att äta kött är för att bevara de så kallade öppna landskapen. På en del låter det som att det är själva ätandet av kött som hindrar hela Sverige från att växa igen.

Detta är förstås helt befängt men används ändå som argument för fortsatt konsumtion av djur. Speciellt illa är det när SVT på bästa sändningstid sprider budskapet till hela landet (se Köttets lustar), och hur folk därefter pustar ut då de känner att de kan fortsätta äta djur med gott samvete.

Öppna landskap är ingen anledning till att äta djur, punkt.

I Sverige slaktas varje år över 99 miljoner kycklingar som inte har något över huvudtaget med öppna landskap att göra. De 2,5 miljoner grisar som varje år slaktas, de som aldrig ens ser dagens ljus, har heller inget med öppna landskap att göra. För att inte tala om de miljardtals fiskar vi svenskar äter. Och de importerade djuren, som står för cirka 50 procent av vår konsumtion, har heller inte något med våra svenska öppna landskap att göra.

För det andra så växer inte hela vårt svenska landskap igen. All ledig yta där det inte står ett träd är inte ett ”öppet landskap” som en del verkar tro. På de öppna landskapen går betesdjur. En annan benämning är betesmark och slåtteräng, vilka täcker cirka 450 000 hektar av Sveriges yta. Detta motsvarar ungefär samma storlek som Närke, det vill säga ett av Sveriges minsta landskap.

Det är heller inte när du äter kött som öppna landskap hålls öppet, utan det är när djuret betar. Och detta gör djuret givetvis bäst när det är vid liv, och inte efter det slaktats. En ko till exempel skulle hålla betydligt mer landskap öppet om den inte slaktades efter ett par år, och i stället fick beta lycklig i kanske 25 år. Tvärtom kämpar många bönder för att minska antalet dagar korna måste gå på bete, eller också för att helt slopa beteskraven.

Alltså, ät inte djur för de öppna landskapens skull. Kom igen när hela Sverige har sänkt sitt köttätande till cirka en bit naturbeteskött i veckan, då kan vi börja diskutera hur vi ska hålla landskapen öppna.

Människan klyver atomer och flyger till Mars, så jag är övertygad om att bara viljan finns där så dröjer det inte länge tills vi finner en lösning.

Men fram tills dess är öppna landskap endast ett värdelöst argument för att rättfärdiga och slippa känna skuld för det enorma lidande och dödande vi utsätter djuren för.

Daniel Ekbom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare