Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnat för uranbrytning?

Annons

Björn Frankson, M,

har deltagit i en utfrågning om kärnkraften och drar vissa slutsatser samt ställer en fråga...

För några dagar sedan deltog jag i en utfrågning om kärnkraften som Naturskyddsföreningen anordnat. Vi som satt i panelen och blev utfrågade var Seppo Laine från V, Jörgen Blomkvist från S, Roger Persson från Mp, Sven Bergström från C, Per-Åke Fredriksson från Fp och jag, Björn Frankson, från M.

Som inledning fick vi en energiöversikt av Mattias Gustafsson från Gävle Dala Energikontor. Kärnkraften och vattenkraften svarar för större delen av svensk elproduktion och av den energi som produceras i våra tio kärnkraftaggregat tas endast 30 procent till vara. Spillvärmen går direkt ut i havet i stället för att till exempel förse Stockholm och Uppsala med fjärrvärme. Spillvärmen skulle teoretiskt räcka till uppvärmning av alla svenska bostäder och övriga fastigheter.

Panelen fick därefter deklarera var vi står i kärnkraftfrågan. Inte överraskande sade representanterna för S, V och Mp nej och Fp och M ja. Sven Bergström från C sade att han stod bakom alliansregeringens överenskommelse men själv egentligen var en motståndare till kärnkraften.

En mängd olika frågor kom från publiken som ledde fram till att vi i panelen måste ta ställning till den moraliska frågan om uranbrytning i Sverige. Jag sade som min ståndpunkt nej till detta. Däremot sade både Jörgen Blomkvist och P-Å Fredriksson ja med motiveringen att utnyttjar vi kärnkraften så är det en moralisk skyldighet att också öppna för uranbrytning i Sverige när det nu finns lämplig malm för detta. Vi har ju haft kärnkraft i Sverige i snart 40 år. Det ställningstagande som S, V och Mp nyligen gjort i en debattartikel i DN innebär att vi säkert kommer att ha kärnkraften kvar i minst 15-20 år till. Jörgen Blomkvist ger således en intressant öppning med sitt uttalande om han nu har sitt parti bakom sig. Har vi öppnat för uranbrytning i Sverige?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel