Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen i landstinget vill inte ha skattehöjning

Högeroppositionen i landstinget i Gävleborg säger nej till skattehöjning.
Partierna anser att det går att klara ekonomin på andra sätt, exempelvis genom nedskärningar i administrationen.

När landstingsstyrelsen i går antog budget- och planeringsförutsättningar för nästa år hade partierna helt olika uppfattning om hur den accelererande ekonomiska krisen ska lösas.

Det fattas 151 miljoner kronor för att budgeten för nästa år ska gå ihop. För 2011 fattas 90 miljoner kronor och för 2012 ytterligare 60 miljoner kronor.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet kan i dag inte ange hur situationen ska lösas. Partierna säger endast att ett åtgärdspaket ska tas fram och presenteras i september. En av åtgärderna torde bli skattehöjning. Partierna skriver att ”en höjning av skattesatsen kan bli nödvändig”.

S-C-MP-koalitionen ser inga möjligheter att under de närmaste tre åren klara landstingets resultatmål på två procent. Partierna har, som GD tidigare berättat också redan gett upp årets budget.

Skatteintäkterna viker så kraftigt att ett underskott inte kan undvikas. Partierna kommer att vända sig till landstingsfullmäktige för att få dess godkännande till ett minusresultat på 79 miljoner kronor.

Vänsteroppositionen (Vänsterpartiet) har redan tidigare deklarerat att de inför nästa år vill se en skattehöjning på cirka 50 öre.

Högeroppositionen (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet) däremot vill ha oförändrad skatt. Partierna skissar i sitt alternativ på andra åtgärder som inte bara ska ge balans i ekonomin utan till och med ett överskott på 50 miljoner kronor. De vill bland annat skära ned i kultur- och utbildningsverksamhet och administration.

Partierna räknar också optimistiskt med att landstinget ska kunna korta sina vårdköer så kraftigt att man ska få full pott – 27 miljoner kronor – från regeringens så kallade kömiljard.

Beslut om planerings- och budgetförutsättningar fattas av landstingsfullmäktige den 16 juni.