Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen kritiserar flytten av lägret på Alderholmen: "Det är att sticka huvudet i sanden"

Att EU-medborgarna tvingas flytta löser inte problemet. Så kommenterar Jörgen Edsvik, S, förslaget om att avvisa de boende i lägren på Gävle strand.

Jörgen Edsvik, socialdemokratiskt kommunalråd i opposition, håller med om att man inte ska få bosätta sig på någon annans mark. Men att se till att människorna flyttar utan att ha någon annan lösning är att sticka huvudet i sanden, menar han.

– Den stora frågan är vad man gör när man ingriper mot en illegal bosättning. Vi tror att kommunen måste avvisa de människorna till ett annat alternativ, säger han.

Läs mer: Nu körs Atanas Asenov och hans familj bort från lägret på Gävle strand: "Får hitta en plats i skogen"

Läs mer: Nu ska EU-migranterna bort från Alderholmen – här ska de bo

Oppositionen vill ställa i ordning en plats där det finns basala saker som sophantering och toaletter.

– Men om man inte gör någonting, vilket alliansen verkar vara inne på nu, kommer man bara att skyffla runt problemet till andra markägare, säger Jörgen Edsvik.

I förslaget från majoriteten ingår även mer pengar till stöd för utsatta EU-medborgare i Gävle, i samarbete med frivilligorganisationer.

– Det är samma förslag som vi började lägga fram under 2015 och det kommer vi att kunna ställa oss bakom. När det gäller de frågorna tror jag att vi kommer att kunna komma överens, säger Jörgen Edsvik.

Han hoppas nu på diskussion även om en boendelösning.

– Vi stänger inga dörrar för var den här platsen skulle kunna vara eller hur det skulle fungera. Men vill man ta tag i det här problemet eller hoppas man att det löser sig själv?

Läs mer: Kommunen söker lösning om EU-migranterna

Men Helene Åkerlind, L, menar att det är ett för stort ansvar för kommunen att iordningställa en camping för EU-medborgarna. Förutom toaletter och sophantering behövs också vatten, el och brandsäkerhet.

Detta trots att hon förra året skrev en debattartikel om att kommunen tillfälligt borde låta gruppen bo på Getaway-campingen.

– Det var tänkt som en tillfällig lösning. Den nationella samordnaren har också avrått kommuner från att ordna campingar. Av de skälen har jag ändrat ställning i den frågan, säger hon.

Alliansens debattartikel: Öppna Getaway-campingen för EU-migranterna

Lasse Wennman träffar i sitt arbete med Matakuten de personer som bor i lägren på Gävle strand.

– Var ska vi ta vägen nu, har varit reaktionen. Men de ska ju bygga därute så de måste också flytta på sig när marken ska användas, säger han.

Läs mer: Politiker vill ge rockarnas camping till EU-migranterna

Läs mer: Edsvik öppen för camping för EU-migranter

Läs mer: Många myter om EU-medborgare som tigger