Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen protesterar

SANDVIKEN De borgerliga oppositionspartierna rasar mot idén att stänga Skogsgläntan.
Det vore en katastrof för de dementa, konstaterar oppositionsråden Aino Blom, kd och Riitta-Liisa Björk, m.

Oppositionen kommer inom en vecka att komma med ett gemensamt motförslag, uppgav de båda borgerliga kvinnorna i går kväll.
- Avknoppa verksamheten i stället för att splittra upp den, säger Riitta-Liisa Björk.
- Om den måste flyttas, flytta hela verksamheten till ett och samma ställe. Grunden i demensvård är kontinuitet, säger Aino Blom.
Eftersom de nyligen fick reda på socialdemokraternas och vänsterpartiets planer har de inte hunnit formulera något eget förslag. De vet heller inte hur det ser ut ekonomiskt. De vet bara att de vill sätta vårdens kvalité i första rummet. Och det, menar samtliga borgerliga oppositionsråd som Gefle Dagblad talade med i går, gör man inte genom att splittra upp Skogsgläntans personal på sex olika avdelningar.
Det skulle däremot vara helt förödande för de som i dag bor på Skogsgläntan, menar Aino Blom.

Orsaken till att s och v vill flytta ut demensvården från Skogsgläntan till kommunens övriga äldreboenden är att man sparar pengar på det viset. Skogsgläntan ligger nämligen i landstingets lokaler, och kommunen måste betala hyra för dem varje år. Om man ändå ska stänga vårdplatser på sina befintliga äldreboenden är det mer lönsamt att flytta demensvården dit.
Oppositionen ifrågasätter dock starkt att kompetensen på Skogsgläntan går att dela upp i sex lika stora grupper så att alla boende får samma kvalité på vården även i fortsättningen.
- De talar inte om vård, utan om demensförvaring, konstaterar Riitta-Liisa Björk argt.
Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se