Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen sågar pengarullningen i värdegrundsprojektet: "Nu får det väl ändå vara nog"

Efter GD:s avslöjande om Hofors kommuns så kallade värdegrundsprojekt har Moderaterna gått i taket.
"Hur skall politiker kunna behålla förtroendet om man låter skattekronorna rulla", skriver partiet på sin facebooksida.
Moderaterna var dock själva med och röstade igenom värdegrundsprojektet i kommunfullmäktige.

Annons

Det är i ett inlägg som inleds med "Nu får det väl ändå vara nog..." som Moderaterna i Hofors-Torsåker går till attack mot miljonrullningen inom värdegrundsprojektet.

Läs mer: Miljonrullning i "värdegrundsprojekt" i Hofors kommun – trollkarl och konsult fakturerade 400 000

Framför allt är det den före detta kommunchefen Ulf Strömstedt som kritiseras och Moderaterna går så långt som att kräva Strömstedts avgång från hans nuvarande tjänst som "senior advisor" (rådgivare) som han fick då han slutat som kommunchef i våras. Och av allt att döma kommer Moderaternas önskan att slå in eftersom Strömstedt går i pension vid årsskiftet.

Det är fullmäktigeledamoten och ersättaren i kommunstyrelsen Alf Persson, M, som har skrivit facebookinlägget. Persson var dock själv med och tog beslut i kommunfullmäktige i november 2013 om att sjösätta värdegrundsprojektet.

Det han och Moderaterna nu är kritiska till är att projektet förlängts utan beslut i fullmäktige och att den ursprungliga budgeten spräckts, något som sammataget gjort att närmare en halv miljon kronor mer än vad som var tänkt från början spenderats.

– I och med att man överskrider den budget man fått accepterad i kommunfullmäktige med nästan en halv miljon så måste det ju ifrågasättas hur projektet är skött.

– Jag anser att man gått emot kommunfullmäktiges beslut här, man borde ju ha kommit tillbaka dit, säger han.

Alf Persson menar att övertrasseringen är särskilt allvarlig med tanke på kommunens svåra ekonomiska läge:

"Här sitter vi nu i en budgetberedning och skall skärskåda kostnader för vård-skola -omsorg och vända på varenda skattekrona och vår Senior Advisor dra på sig spenderbyxorna", skriver han i facebookinlägget.

Läs mer: Hofors kommuns flummiga värdegrundsarbete trollar bort skattepengar (ledare)

Även Hoforspartiet, HOP, oppositionsparti med fyra platser i fullmäktige, är kritiskt till hur kommunledningen hanterat värdegrundsprojektet. Nu efterlyser HOP en redovisning av hur mycket pengar kommunen lägger på konsulttjänster.

– Från HOPs sida så har Anne Persson denna morgon begärt ut redovisning av alla konsulttjänster under 2016 för att få en överblick om hur mycket det egentligen handlar om. Er artikel har medfört att flera lokalpolitiker kräver svar, säger HOP:s fullmäktigeledamot Peter Hillblom.

Hoforspartiet satt inte i fullmäktige när beslutet om att sätta igång värdegrundsprojektet togs men Peter Hillblom har deltagit i aktiviter inom projektet.

– Personligen är jag lite kritisk mot att det skall behövas eftersom värdegrundens budskap i sig är rent sunt bondförnuft som jag tror de allra flesta av oss har med sig sedan barndomen och grundskolan.

GD har utan framgång sökt Ulf Strömstedt och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S. Strömstedt har tidigare meddelat att han är bortrest fram till onsdag.

Annons