Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionens recept – spara på hyrläkarna

Färre hyrläkare kan spara 100 miljoner kronor åt landstinget. Det är huvudingrediensen i de borgerligas medicin för att undvika skattehöjning.

Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna lade i går fram sitt budgetalternativ i landstingsstyrelsen i Gävleborg. Partierna säger nej till den skattehöjning på 30 öre som majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet vill genomföra. De borgerliga anser inte att det behövs någon höjning utan tror att det går att få pengarna att räcka ändå. Bland annat pekar partierna på de höga kostnader landstinget har för hyrläkare.

– I vårt grannlandsting Västmanland kostar hyrläkarna 40 miljoner per år, hos oss 240 miljoner per år. Det är en enorm skillnad. Varför skulle inte vi kunna komma ner i samma nivå? säger oppositionsrådet Patrik Stenvard, M.

Partierna tror sig kunna sänka hyrläkarkostnaderna med 100 miljoner kronor under tre år. Hur ska det gå till?

– Genom ändrat ledarskap. Om man från den högsta ledningen sätter ner foten och klargör att det nu är slut på den hierarkiska ordningen och att man ska lyssna till personalen ger det en viktig signal som snabbt kan locka fler ordinarie läkare att stanna kvar och fler att söka sig hit, säger Patrik Stenvard.

Däremot tror inte partierna på den omstridda sign-on-bonusen som en metod att locka läkare utan vill avskaffa den. De borgerliga vill vidare göra nedskärningar i administrationen, minska läkemedelskostnaderna, slopa budgetreserven och dra ner på anslagsökningarna till kultur, utbildning och kollektivtrafik.

Även Sverigedemokraterna säger nej till skattehöjning. Partiet vill bland anat göra en kraftig nedskärning (35 miljoner) på kultur och internationellt arbete, avveckla en folkhögskola och minska anslaget till forskning.

Vänsterpartiet accepterar skattehöjningen men vill samtidigt avskaffa avgifterna till sjuksköterskemottagningarna och återgå till en högre personaltäthet inom sjukvården.

Beslut om budget och skattesats för 2013 fattas av landstingsfullmäktige i november.