Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionenvill säja Parkbadet

Kommunstyrelsen har föreslagit tuffa besparingar på två procent för alla nämnder. Men det räcker inte anser oppositionen som vill minska antalet byskolor och sälja Parkbadet.

Annons

Som GD tidigare beskrivit är det mycket hårda sparkrav som drabbar Sandvikens kommun på grund av minskade skatteintäkter. I år beräknas kommunen tappa 31 miljoner kronor. Den stora besparingen läggs genom ett generellt sparkrav på två procent för samtliga nämnder, samtidigt får individ- och familjeomsorgen nio miljoner kronor för att täcka ökade kostnader för försörjningsstödet.

Det blev en lång debatt innan kommunstyrelsen kunde enas. Kommunstyrelsen hade bland annat lagt förslag på besparingar med frysta politiker- arvoden, utreda vikariebehov och restriktioner vad gäller inköp. Dessutom fanns ytterligare förslag från beredningen att vara återhållsamma vid anlitande av konsulter, att se över och pröva samtliga projekt i kommunen och samarbeta över kommungränserna där det är möjligt.

Utöver det hade M, FP, KD samt NO 21 punkter på besparingar. Här fanns bland annat förslag på att reducera antalet byskolor. Även om partierna haft som vallöfte att behålla byskolorna såg man inga problem att bryta löftet.

– Det finns inga heliga kor, påpekade Nils-Gunnar Kempe, FP.

Partierna vill även riva eller sälja Hammarskolan samt försöka sälja Parkbadet. Något som i nuläget inte är så enkelt då underhållet är kraftigt eftersatt. Den information som politikerna fått pekar på att det krävs akuta investeringar på 18 miljoner och totalt 35 till 50 miljoner kronor innan badet är i toppskick.

– Det kanske finns någon visionär som ser möjlighet med badet, framhöll Helena Sjöberg, FP.

Partierna vill även snarast minska till 1,5 kommunalrådstjänst och reducera antalet politiska möten. Sedan finns förslag på att ett äldreboende får upphandlas liksom gymnasieskolans måltider. De ville även se över pensionsavgångar.

V, hade som egna sparförslag att personer med försörjningsstöd ska få studera och antalet arbetsmarknadsåtgärder ska ses över för att utöka antalet platser. V, vill ge direktiv till nämnderna att minska administrationen, färre chefer och tjänstemän och där det är aktuellt även antalet rektorer. Rekryteringsprocessen till ny kommundirektör bör stoppas omedelbart och kommundirektörens ansvar delas ut på redan befintliga chefer.

MP ser besparingar genom att ändra den politiska organisationen med sammanslagning av nämnder, där bara kunskapsnämnden behålls intakt. Partiet vill även inrätta en tjänst som kommunekolog.

Kommunstyrelsen beslöt trots alla förslag att tillstyrka de redan föreslagna och beredningens förslag med avslag på samtliga förslag från oppositionen.

Mot förslaget reserverade sig oppositionspartierna till förmån för sina förslag och debatten kommer nu att fortsätta på kommande fullmäktigemöte den 27 april.