Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis skatt, eller inte?

Är pensionärernas skatt orättvis?
När PRO ställer frågan till riksdagspartierna går svaren isär. Tre svarar ja, fyra svarar njäae.

Annons

En pensionär som har 14 000 kronor i månaden i pension betalar 700 mer i skatt än en person som har 14 000 kronor i lön, har PRO räknat ut.

När PRO-distriktet i Uppsala hade årsmöte i Skutskär i går bjöd man in riksdagskandidater från Uppsala län för att få ett tydligt besked om hur partierna ser på den ”orättvisan”.

Men bara tre av partierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, höll med PRO. Allianspartierna försvarade i stället jobbskatteavdraget, som är orsak till skillnaden, och ville inte lova lika skatt för olika sorters inkomster:

– Jobbskatteavdraget ger ekonomisk utveckling och därför är det bra för pensionärerna. På sikt kan jag tänka mig att arbeta för att skatten blir lika, men vi måste skapa fler jobb först, sa Ismael Kamil, Folkpartiet.

– Vi är beredda att gå i den riktningen men om skatten blir exakt lika vet jag inte, sa Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna.

– Vi är beredda att sänka skatten men inte att frångå arbetslinjen. Det kommer aldrig att vara lika skatt, sa Mattias Johansson, Centerpartiet.

Lennart Hedquist, Moderaterna, tycker inte att lika skatt är något eftersträvansvärt alls. Han kunde avslöja en nyhet, sa han:

– Det har faktiskt aldrig varit lika skatt för arbete och pension. Förut hade pensionärer högre avdrag, och de som arbetade hade andra avdrag som man kunde göra, sa han.

De rödgröna partierna höll däremot med om att skatten är orättvis, men PRO:s förbundssekreterare Anders Teljebäck lyckades ändå inte få dem att lova ett datum när skatteskillnaden skulle vara borta.

– Det ska ske stegvis, och besked om första steget kommer i vår, men när det är klart vet jag inte, sa Agneta Gille, Socialdemokratrna.

– Vi vill trappa ner jobbskatteavdraget. När det är klart vet jag inte, men ambitionen är tydlig, sa Helena Leander, Miljöpartiet, och Jacob Johnson, Vänsterpartiet, hade samma budskap:

– Vi vill ha lika skatt. När det är genomfört kan jag inte säga, sa han.

Om partierna skiljer sig när det gäller jobbskatteavdraget så kunde alla partier snabbt enas om att det vore bra om pensionssystemet fick en översyn. Att bra boendealternativ för äldre är en viktig valfråga höll också alla partier med om.

Starkast applåd från de 120 PRO:arna i publiken i Folkets hus fick Helena Leander, Miljöpartiet, när hon tog upp matfrågan.

– Många gamla är undernärda, och undra på det när man ser maten som de får i plastlådor. Vilken skillnad på hur det var när jag själv jobbade i äldreomsorgen. Vi lagade maten själva och de som ville kunde vara med och skala potatisen, sa hon.