Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordna barntillsynen under sammanträdena

GÄVLE- Ordna en verksamhet med barnpassning i ett angränsande rum under kommunfullmäktige. Då underlättar man deltagandet för småbarnsföräldrar.

Det begär Helene Åkerlind, s, i ett brev till ansvariga politiker och tjänstemän vid kommunen.

- Jag har kompisar som fått problem med rätten till ersättning för tillsyn. En blev av med sitt bostadsbidrag för att hon fick kostnader för barntillsyn. Det kommer att bli ännu svårare att pussla ihop det nu när kommunfullmäktige ska börja redan klockan två i stället för fyra, tror hon.

Hon vet flera som lämnat uppdrag eller tvekat att ta på sig uppdrag för att det är så svårt att lösa med barnpassningen. Frågan om en lösning har hon tagit upp under åtta år i kommunen. Men ännu har inget hänt.

Välkomnar föräldrar
Enligt dagens regelsystem har förtroendevalda med behov av tillsyn rätt till skälig ersättning för kostnader för barntillsyn som uppkommer när de fullgör sina uppdrag. Ersättningen får man ansöka om.

Men det kan bli struligt för många när man förvandlas till arbetsgivare och måste komma ihåg att betala för sociala avgifter när man betalar för barntillsyn, tycker Helene Åkerlind. Har man dessutom, som hennes kompis, bostadsbidrag eller andra bidrag riskerar man att det minskar i takt med ersättningen från kommunen.

- En del har barnen med sig redan nu till fullmäktigemötena och det är ju inte roligt. Jag vill att man ordnar en verksamhet på plats och därmed signalerar att man välkomnar småbarnsföräldrar till kommunfullmäktige.

MATTIAS JONSSON