Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordningsvakter är inte rätt väg att öka tryggheten

Vi röstade den 18/6 för sin budget utifrån att vi vill se satsningar på välfärden och förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor för de som arbetar inom Gävle kommun genom bland annat ett ökat medarbetarinflytande, en stärkt grundbemanning i omvårdnad och ett fortsatt arbete med att minska på de ofrivilliga delade turerna, skriver Vänsterpartiet.

Annons

Vidare vill vi arbeta för en arbetstidsförkortning med ambitionen att erbjuda äldre anställda inom kommunkoncernen med fysiskt påfrestande arbete någon form av arbetstidsförkortning, avgiftsfri kollektivtrafik för unga samt en sänkning av de politiska arvodena.

Vi tror att våra satsningar bidrar till stora samhällsvinster ur ett barn-, miljö-, hälso-, feministiskt och fördelningsperspektiv.

En arbetstidsförkortning innebär en förbättring för de anställda att vilja – och orka – arbeta kvar inom Gävle kommun. Vi vill detta för att vi vet att personalen inom offentlig sektor sliter hårt för oss och våra kommunmedborgare. En bättre personalpolitik och en ambition om en arbetstidsförkortning skulle radikalt förbättra vår konkurrenskraft som arbetsgivare och underlätta rekrytering.

En avgiftsfri kollektivtrafik skulle innebära att fler väljer kollektivtrafik och på så vis minskar vi klimatpåverkan, ökar trafiksäkerheten och får mindre luftföroreningar och buller. Avgiftsfri kollektivtrafik har dessutom en utjämnande ekonomisk effekt och gynnar låginkomsttagare.

En sänkning av politikerarvodena innebär att klyftan i ekonomisk standard mellan många politiker jämfört med stora arbetare- och tjänstemannagrupper minskar och vi anser att förtroendevalda ska agera som goda föredömen.

Vänsterpartiet kan inte ställa sig bakom ett införande av utmaningsrätt, öppna upp för externa utbildningsanordnare av SFI, utförsäljningar av allmännyttan eller ett inrättande av ett så kallat paragraf 3-område. Vi tror att utmaningsrätt medför oro i verksamheten och bland personalen då konkurrensen innebär ett ständigt hot om utkontraktering och därigenom stora förändringar. Vidare har vi lärt oss av erfarenheter från Stockholm och Malmö vad det kan medföra att öppna upp för externa utbildningsanordnare av SFI.

Vänsterpartiet tror på en stark allmännytta som är tillgänglig för alla – oavsett social, ekonomiskt, etniskt eller annan bakgrund vilket försvåras av utförsäljningar. Avslutningsvis anser vi att det är fel att inrätta så kallade paragraf 3-områden det vill säga att anlita ordningsvakter i polisbristens spår i övertygelsen om att de gör samhället tryggare.

Ordningsvakter är inte poliser. Trots att en ordningsvakt är förordnad av Polismyndigheten att sköta lag och ordning är dessa anställda av ett privat bevakningsföretag eller direkt av kommunen. De har en betydligt kortare utbildning än poliser.

Vi anser att detta inte är vägen att gå för att göra Gävle tryggare. Trygghet skapas genom att skapa förutsättningar för att ge trygghet för både sig själv och andra genom förebyggande och proaktivt arbete. Trygghet är en känsla som vi i Vänsterpartiet met flera upplever genom att vi känner oss trygga, säkra och skyddade i Sverige och Gävle med vårt relativt säkra, relativt trygga välfungerade demokratiska samhälle med vår relativt goda rättssäkerhet och brottsförebyggande, brottsbekämpande insatser.

Men vår otrygghetskänsla påverkas av demokratifientliga, alarmistiska och partier som saknar tillräckligt stor förmåga till källkritik.  

Kommunfullmäktiges ledamöter för Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel