Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro utmanar som bockstad

Deras är inte mer än fem meter hög, gjord av granris och har bara funnits i runt tio år. Men nu tar Örebro upp kampen med Gävle om vems bock som egentligen är bäst.

Det är på det sociala nätverket twitter som känslorna gått på högvarv sen P4 Örebros morgonprogram utmanat Gävle om vilken stad som är den bästa bockstaden.

Jonas Edlund är kanalchef på P4 Örebro och menar att det finns flera saker som talar till Örebrobockens fördel.

– Vår bock kommer upp redan på fredag och den som kommer upp först vinner väl. Sen är vår gjord av granris vilket luktar godare än halm.

När GD poängterar att Gävlebocken har såväl en egen Wikipediaartikel på nätet som en ingång i Nationalencyklopedien blixtsöker kanalchefen efter ”Örebrobocken” på nätet och utbrister triumfatoriskt.

– Den står omnämnd i en Wikipediaartikel om Järntorget i Örebro, säger han.

Men den har ju inte en egen artikel?

– Där är vi inte lika rustade, det får jag hålla jag med om, säger Jonas Edlund.

Lokalradion lovar att plocka upp den kastade handsken och ska striden med systerkanalen ifrån Närke i direktsändning under morgonens sändningar.

– Vi är redo att höra deras argument. Men den bästa bocken är och förblir Gävles, säger Moa Skimutis programledare på P4 morgon.

P4 Örebro har emellertid ett ess i rockärmen. Via twitter har de tillfrågat den Gävlebördige tv-profilen Rickard Olsson om inte han vill fungera som ambassadör för Örebrobocken.

– Än så länge har det inte varit någon framgång på Rickard Olsson-spåret, men det skulle vara en fjäder i hatten om vi knöt honom till oss, säger Jonas Edlund.

– What’s in it for me? Jag har ju väldigt mycket investerat i Gävle och Gävlebocken men allt är förhandlingsbart, skrattar Rickard Olsson när GD når honom på tisdagskvällen.

Han låter onekligen smickrad av förfrågan från Örebro men hoppas att någon från Gävle kontrar med ett officiellt anbud.

– Jag har alltid varit en ambassadör för Gävle, men en självutnämnd. Jag har länge väntat på stadens nycklar till Gävle till exempel.