Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Organisten spelar gärna på julafton

GÄVLE Kyrkomusik är så mycket mer än de traditionella psalmerna.
Det tycker Janniz Jönsson, organist, som i kväll spelar på Heliga Trefaldighets midnattsmässa. - Kyrkomusik måste kunna vara allting. Det är lika väl gregoriansk sång som Bach, säger han.

Det är inte bara i konserthuset som Gävleborna har möjlighet att lyssna till orkestermusik och vacker körsång. Många kyrkor har en eller flera egna körer och arrangerar konserter med jämna mellanrum.

Janniz Jönsson är en av musikerna i Heliga Trefaldighets församling. Förutom att han själv spelar orgel är det han som leder de tre körerna och kyrkans egen kammarorkester.
Han tycker att kyrkan är ypperlig som musikalisk mötesplats.
- Kyrkan är ett av få ställen som främjar den gemensamma sången. Snart är snapsvisorna på studentfesten den enda gången man sjunger ihop. Det är synd att det tar slut där, jag tycker att det ska få finnas båda delarna.

Janniz Jönsson har flera års musikstudier bakom sig. Förutom fyra år på musikhögskolan i Malmö har han studerat barockinterpretation i två år. Därefter packade han väskan och flyttade till Paris för att läsa tre år vid ett musikkonservatorium.
- Där dirigerade jag körer, spelade cembalo och jobbade med opera. Det blev mest 1600- och 1700-talsopera som Händel och Monteverdi, säger han.
Under Frankrikevistelsen dök en ledig tjänst som kyrkomusiker upp i Gävle. Janniz Jönsson sökte och fick den.
- Jag hade ingen anknytning hit men ville inte vara kvar i storstadshetsen i Paris.

Nu har han jobbat i Gävle i cirka ett år och bland annat hunnit med att starta en helt ny liten motettkör.
- Det här är en bra församling som satsar mycket på musiken, säger Janniz Jönsson.
I kväll klockan 23.30 leder han de musikaliska inslagen på midnattsmässan i Heliga Trefaldighets kyrka.
- Våra körresurser räcker inte till på julhelgerna så det blir en ihopplockad kör med både gamla och nuvarande medlemmar.

Att jobba på julafton är ingenting han har någonting emot.
- Jag måste ha ett av de bästa jobben som finns för flera gånger i veckan kommer folk fram och tackar för musiken man spelat. Många andra får inte lika ofta uppskattning för arbetet som de gör.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se