Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orientalisk actionorgie

Antagligen är plattformspelet betydligt mer spännande och roligare än denna gränslösa orgie i filmiska effekter kryddad med orientalisk musik, vad vet jag? Första halvan håller hygglig klass, men sen ville jag bara att timglaset ska rinna snabbare än det som finns i den magiska dolken med ”The Sands Of Time” (filmens undertitel).

En klassisk hjältesaga där ”svärmorsdrömmen” Jake Gyllenhaal i huvudrollen som den godhjärtade oäkta prinsen Dastan. Han är uppfiskad som fattigpojke på gatan av gamle kungen av Persien, tvingas kämpa mot alla möjliga onda krafter för att beskydda dolken, en gudagåva som i orätta händer kan ändra på historien och förgöra världen.

Gyllenhaal (”Brokeback Mountain”, ”Zodiac”) ser med sitt belåtna flin filmen igenom snällare ut än de flesta actionhjältar vi sett. Men ändå gör han sin ”Indiana Jones”-roll bra och vem skulle inte vilja samarbeta med en vacker prinsessa (som Gemma Aterton), även om denna till att börja med är bångstyrig som få och har en brittisk dialekt som inte riktigt passar in.

Prins Dastan måste tvingas inte bara kämpa mot horder av soldater utan även mot sin familj, sina bröder och sin farbror Nizam, som framställs på Ben Kingsleys sedvanligt coola sätt.

”Bandet mellen bröder är det svärd som förenar riket” är ett talesätt som inte riktigt stämmer här, eller är det så?

Hur som helst, jakten på eventuella vapensmedjor i det ockuperade landet, går lätt att koppla till nutidens amerikanska invasion i Irak och de resultatlösa försöken att hitta massförstörelsevapen.

Det finns alltid en lustigkurre i den här typen av filmer. Denne heter Sheik Amar och spelas av David Molina, ledare i en dal som ingen perser vågar beträda. Men prins Dastan tar förstås risken och hamnar mitt i ett strutsrace. Extra prick för komiken.

Stefan Andersson