Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimliga annonspriser i Gävletidningarna

Annons

Det har nu gått ett tag sedan jag förlorade min livskamrat, då mitt i sorgen orkande jag inte reflektera, men så här i efterhand skulle jag gärna vilja få en förklaring från ansvarigt håll på i mitt tycke den orättvisa prissättningen på familjeannonser i Gävletidningarna.

På den ena sidan av GD:s familjesidor finns ”Upp till 13”, där kostar en grattisannons med en färgbild tagen av tidningarnas fotograf 100 kronor, alternativt 50 kronor om man har Tidningskortet. På andra sidan finns dödsannonserna.

Den annons jag valde att införa var lika stor som en grattisannons, men förstås tryckt i svartvitt med en bild av ett litet hjärta överst, kostnad: 2370 kronor för publicering i bägge Gävletidningarna! De enda annonser man INTE får rabatt på om man har tidningskort är dödsannonser samt bröllopsannonser. Varför? Vad är det som kostar så mycket mer i arbetskostnad när det gäller en dödsannons jämfört med en grattisannons, priset på annonsen verkar ju inte bero på storleken i alla fall?

För det kan väl inte vara så krasst att ni vet att dödsannonser vill alla sätta ut men det lockar inga tidningsköpare, grattisannonser däremot genererar säkert fler lösnummerköpare. Alla familjeannonser UTOM dödsannonser publiceras i Arbetarbladets & Gefle Dagblads tidningsutgåva samt på webben för de priser som står i er gemensamma prislista. Dödsannonser kostar däremot per styck i varje tidning. Jag har nu äntligen förstått varför en del väljer att endast sätta in dödsannonsen i bara den ena tidningen. Väntar på svar

Svar direkt: Jag förstår att du undrar över hur tidningen prissätter sina annonser. Traditionellt har dödsannonser och andra så kallade familjeannonser alltid haft ett ordinarie millimeterpris. Så ser det ut hos oss och hos alla tidningar i landet. De så kallade legala annonserna har ett viktigt informationsvärde och ska placeras på fast plats på familjesidan.

Om man jämför priset på just grattisannonser med priset på dödsannonser så håller jag med om att det kan kännas stötande. De allra flesta annonserna i tidningen säljs dock till ordinarie pris.

Det är rätt att vi via Tidningskortet kampanjar för att locka fler att sätta in till exempel grattisannonser. Fram till för ett år sedan tog vi inte alls betalt för fotograferingen/publiceringen av firarbarn. Alla fick också en bild gratis, däremot fick man betala för alla efterbeställda bilder. Vi ser möjligheten att fotografera firarbarn som ett erbjudande till våra läsare och en aktivitet som årligen ska locka människor till tidningshuset och skapa en relation till tidningen.

Barnfamiljer uppskattar den här möjligheten, de allra flesta återkommer år efter år för att få födelsedagsbilder på barnen. Det är mängden av bilder som gör att den här tjänsten går runt. På en vanlig fotograferingsdag kan fotografen plåta upp till cirka 70 barn.

Alla annonser utom just dödsannonserna är gemensamma i Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Skälet till detta är helt och hållet ideologiskt. Gefle Dagblad är en liberal tidning och det kan finnas skäl att någon av politiska skäl inte vill ha en dödsannons publicerad hos oss. Man kan alltså välja en tidning, men om man väljer publicering i båda tidningarna rabatteras priset.

Christina Delby Vad-Schütt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare