Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för framtidens jordbruk

SANDVIKEN
Nästa år börjar den nya jordbrukspolitiken som förhandlats fram inom EU att gälla. En politik som inger oro för framtiden med nedläggningar av jordbruksföretag och risk att Sverige växer igen då djurhållningen minskar.

Rundresa
Det var budskapet från LRF som i går träffade några av länets riksdagsmän på en rundresa i Österfärnebo, där de bland annat besökte det unga lantbrukarparet, Kristina Hedin och Kenneth Eriksson i Österbor.
Den nya politiken som börjar införas nästa år innebär förenklat att dagens stöd som baseras på produktion ändras till ett arealstöd.
De nya stöden kommer troligen inte att påverka mjölkproduktionen i samma utsträckning som köttproduktionen där marginalerna redan i dag är knappa. Det innebär att allt större arealer ställs utanför produktion med risk för igenväxtning.
- Största oron hyser jag för att underlaget för förädlingsindustrin kan försvinna då djurhållningen troligen minskar, säger Lars Sundström, LRF-ombudsman i länet.
Det gäller främst slakterier och därtill knuten verksamhet, men kan även ge sämre förutsättningar för mejerierna med nedläggningar som följd. Långsiktigt påverkas också möjligheten till rekrytering då näringen hamnar i en fortsatt avveckling.
- Det är allvarligt eftersom det redan i dag är svårt att rekrytera ungdomar till lantbruket, säger han.
Patrik Norinder, m, pekade även på skattereglerna som försvårar generationsväxling och ungdomarnas möjlighet att ta över fädernegårdar.
ULF GRANSTRÖM