Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för myggbekämpning obefogad

I samband med bekämpningen av mygginvasionen kring nedre Dalälven har det funnits farhågor om att det biologiska bekämpningsmedlet BTI ska ha negativa effekter för andra insekter än de plågsamma översvämningsmyggorna.

Men enligt en forskarstudie vid Uppsala universitet har sex års användning av BTI i området inte haft några oönskade effekter på de oförargliga fjädermyggorna, skriver Upsala Nya Tidning.
BTI-bakterierna tillverkar ett protein som bryts ner till ett dödligt gift i magarna på vissa mygglarver, bland annat fjädermyggornas. Men fjädermyggornas larver behöver betydligt högre doser av BTI än stickmyggelarverna för att bilda det dödliga giftet. Och studien visar att mängden fjädermyggor inte har minskat i området under de år myggbekämpningen pågått.
– Det innebär med största sannolikhet att BTI inte heller har haft några negativa effekter för andra insekts- eller djurarter, säger myggforskaren Jan Lundström till tidningen.
Det är första gången effekterna av BTI-användningen följts upp under så lång tid. Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Bulletin of Entomological Research.