Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för ökad illegal beväpning

/
  • Sex unga män häktades i juli och augusti 2008 misstänkta för grova vapenbrott sedan polisen beslagtagit pansarskott, granater, automatvapen, pistoler och sprängmedel i ett källarförråd i Spånga och i en lägenhet i Sundbyberg. Både militära och civila vapen ingår i beslaget.
Bilden togs i augusti 2008.

Fler människor dödas i Sverige av legala vapen än av illegala, men det kan snabbt komma att ändras.
Polisens underrättelsetjänst ser nu tecken på ökad illegal beväpning.

Annons

Observationen är kanske inte förvånande efter de uppmärksammade mord och skottlossningar på öppen gata som synts i Göteborg och Malmö på senare tid. Stockholmspolisens stora vapenbeslag i Rinkeby och Sundbyberg tidigare i år är ett annat tecken.
– Det är inga hemligheter att tillgången till vapen är väldigt god i kriminella kretsar, och att tröskeln att använda vapen har blivit lägre. Det skjuts oftare och på något sätt tas vapnen fram i ett tidigare skede, säger Rolf Andersson, kriminalkommissarie i Västra Götaland.

Bakom utvecklingen ser rikskriminalens underrättelsechef Thord Modin växande maktstrider mellan kriminella grupper.
– När kriminella mc-gäng tagit sig in på etniska brottsgrupperingars områden har de mött mycket kraftfullt motstånd. Man kan säga att de synat mc-miljöns våldskapacitet, och det har visat sig att de har minst lika mycket våldskapital. När de här grupperna hamnat i konflikt så har de också beväpnat sig, säger Modin.
Utvecklingen är i sig inte ny.
– Det här har setts förut, men inte i den omfattning som nu skönjs, säger Modin.
Men i rikskriminalens statistik syns ännu inga dramatiska förändringar. Varje år anmäls omkring 2 000 vapen stulna i Sverige, medan polisen tar omkring 1 000 i beslag, nivåer som varit relativt konstanta under 2000-talet.

Kategorierna ”stulna” och ”beslagtagna” skiljer sig skarpt åt. De anmälda stölderna rör främst jaktvapen, som sedan sällan hörs av. Beslagen däremot handlar i första hand om pistoler och andra insmugglade vapen.
– Jaktvapnen ”förkommer” ofta i samband med dödsboutredningar. Men i beslagen blir det allt vanligare med AK47 Kalasjnikov. De är inte stulna i Sverige, utan kommer troligtvis från västra Balkan, säger Modin.
Det finns närmare två miljoner lagliga vapen i Sverige, ägda av nästan 700 000 licensinnehavare. Hur många illegala skjutvapen som är i omlopp går det bara att gissa om.

– Det finns i storleksordningen 100 000 illegala vapen i landet, tror kriminologiprofessorn Leif GW Persson.
Dödligt våld som resultat av skjutvapen visar på en svag ökning. I dag dödar skjutvapen 15 till 20 procent av de omkring 100 offren.
– Men fler människor dör för legalt innehavda vapen än illegalt, oftast i familjerelaterade konflikter, säger Persson.
Ett förhållande som kan komma att förändras om den nuvarande trenden håller i sig.
– Mc-miljön har expanderat medlemsmässigt och tycks ha kommit för att stanna, och allt fler på andra håll sluter sig samman i nätverk. Som i all annan organiserad brottslighet, i USA eller Italien eller vad du vill, så flyter alltid vapen upp. Och det är tyvärr så att när skjutvapen används så ökar risken för dödlig utgång, säger Thord Modin.

Mer läsning

Annons