Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för polislöst Skutskär

GD träffade i går boende i Skutskär som berättade vad som kan hända ifall polisstationen läggs ned.
Nämndeman Ola Lindberg tror att invånarna i värsta fall tar lagen i egna händer.
– Redan nu har många skaffat sig basebollträ, säger han.

Annons

GD samlade i går boende i Skutskär utanför polisstationen för att få deras syn på hotet om nedläggning.

Ola Lindberg har bott i Skutskär hela sitt liv och säger att bygden för ungefär tio år sedan översköljdes med droger.

– Men på sistone har här blivit mycket lugnare. Polisen har bra koll på narkotikan och har gjort en jätteinsats. Om stationen läggs ned vet jag inte vad som händer. Men jag förstår att busarna är glada just nu.

Robert Berglin jobbar på Nätverkshuset med ungdomar som hamnat på glid. Även han säger att det funnits mycket narkotika i Skutskär. Men enligt honom har verksamheten minskat sedan en gatulangningsgrupp från Uppsala gjorde en tre månader lång razzia där.

– Skutskär är en gråzon, det är långt för polisen i Uppsala att komma hit och polisen i Gävle måste ha tillstånd för att åka över länsgränsen. Därför har vi haft stora problem med droger. Gruppen från Uppsala punktmarkerade varje narkoman. Men visst behövs fler åtgärder. Poliser på plats sätter respekt i de kriminella.

Även Joakim Sjöstrand har kommit för att lufta sin syn på hotet om nedläggning. Han jobbar som elevassistent och brukar ställa upp som nattvandrare. Enligt honom händer det redan nu att invånarna får vänta förgäves på polisen när de slagit larm om brottslighet

– Det verkar som det krävs allt grövre brott för att polisen ska ta sig ända hit, säger han.

Elisabeth Svensson flyttade från Stockholm till Älvkarleby för tre år sedan. I Skutskär har hon bott i åtta månader. Hon säger:

– För mig är det hjärtskärande att se så många ungdomar som använder droger. Nyligen träffade jag några 14-åringar som var påverkade av tabletter som de köpt på en skolgård. Nu är jag djupt oroad för ungdomarna här och att det nätverk som polisen byggt med socialtjänsten och Nätverkshuset förstörs om stationen försvinner.

Ola Lindberg säger:

– Vad gör människor om de måste vänta på att polisen ska ta sig hit från Tierp varje gång de råkar ut för ett brott? Eller om polisen inte kommer alls? Invånarna kommer börja sköta lagen på egen hand istället. Redan nu har många basebollträn hemma för att skydda sig.

Robert Berglin fruktar att en nedläggning kan leda till att de poliser som rycker ut saknar band till orten och de boende.

– En polis som heter Henrik Lindström jobbar med ungdomar som hamnat eller riskerar att hamna på glid. Det känns tråkigt att han måste flytta nu när han fått så bra relation till dem.

”Skutskär är en gråzon, det är långt för polisen i Uppsala att komma hit och polisen i Gävle måste ha tillstånd för att åka över länsgränsen. Därför har vi haft stora problem med droger”

Robert Berglin

Nätverkshuset