Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orolig förvecklingsfars på sjabbig privatteater

Någon skrev att Johan Kling är en svensk motsvarighet till Woody Allen! Med andra ord en säregen, irrationell kuf på stolen för filmregissörer. Kan inte påstå att ”Puss” på något sätt påminner om Allens pratiga historier, i stället är det en tämligen okomplicerad, tämligen förutsägbar berättelse om livet och dess intriger på en liten sjabbig privatteater där chefen och regissören Katja – lysande gestaltad av debutanten Susanne Thorson – brottas med allehanda problem och försöker bedöva dem genom att skåpsupa lådvin.

Mot sig har hon en girig, slemmig typ till hyresvärd (Segerström) som smyger omkring i lokalerna med vräkningspapper i bakfickan, en neurotisk ensemble som verkar vara allt annat än intresserad av att göra karriär inom teatern, någon som snattar ur kaffekassan, en luffare som obehindrat kliver in och snor mat i kylen och gu´vet allt annat som försiggår i röran.

En förvecklingsfars med få komiska inslag, bäst i den vägen är en scen på ett kafé där en av skådisarna träffar sin älskare (Alexander Skarsgårds figur är egentligen ihop med teaterchefen Katja) för att klargöra hur han ser på sin roll som blivande pappa. Det funkar inte alls för den som kräver abort och med tomma ord påstår att det inte är hans stil att smita från ansvar.

Jag hade förväntat mig mer av denna omskrivna film av regissören till det briljanta dramat ”Darling”. De komiska poängerna är diskreta för att inte säga dolda. Ett antal i den glest besatta premiärsalongen avvek faktiskt halvvägs in i filmen. Men så dålig är den inte, några av skådisarna räddar det hela från fritt fall. Alexander Skarsgård hanterar sin hala rollgestalt på bästa sätt medan skygge brodern Gustaf bär på en underlig psykologisk problematik.

En liten puss på kinden får räcka. Helst på Susanne Thorsons.