Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga föräldrar ger feta barn

Annons

Barn som inte får leka utomhus så mycket som de skulle behöva blir feta. Det visar en brittisk enkätundersökning, gjord av ett vitaminföretag.

Två tredjedelar av de tillfrågade föräldrarna tror att barnen blir fetare på grund av att deras föräldrar inte tillåter dem att leka utomhus eller idrotta på egen hand eftersom föräldrarna är oroliga för barnens säkerhet. Det skriver tidningen The Telegraph.

2 000 föräldrar deltog i undersökningen. En tredjedel av dessa hade pratat med sina barn om deras vikt eller om att de var bekymrade över den. Omkring hälften av föräldrarna till elva- och tolvåringar bedömde att deras barn själva var bekymrade över sin vikt.

Richard Woolfson är barnpsykolog. Han är inte förvånad över undersökningens resultat.

– Det finns ingen tvekan om att barns lekmönster har förändrats dramatiskt de senaste åren. Energisk utomhuslek brukade vara den typiska barndomsaktiviteten förut. Nu är sådana tillfällen ovanliga, främst på grund av föräldrars oro för barnens säkerhet. Tyvärr har det här en negativ effekt på barns utveckling med mindre fysisk lek, mindre utforskande lek och även mindre social lek, säger han till The Telegraph.

Han är säker på att bristen på fysisk aktivitet bidrar till den ökande fetman bland barn.

– Allt föräldrar behöver göra är att ordna så att barnen får några minuters motion varje dag, oavsett om det är att gå till skolan, leka utomhus eller åka och simma eller cykla.

Källa: AlltOmBarn, The Telegraph

Mer läsning

Annons