Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ortsbor lämnas i sticket?

SANDVIKEN
Myggprojektet saknar pengar till myggbekämpning i Nedre Dalälvsområdet i sommar.

Det kan bli lotten som avgör om Tärnsjö eller Österfärnebo ska få hjälp vid en svår översvämningssituation.
Projektet har nämligen bara pengar till kartläggning, nödvändigt förarbete och en mindre besprutning av 700 hektar.
Två miljoner mer i statligt bidrag krävs för att göra en insats av samma omfattning som sommaren 2000, då 1 000 hektar besprutades vid två tillfällen.
- Det känns oerhört generande att vi har lön och pengar till allt utom den avgörande bekämpningen, säger forskningsledaren Jan Lundström.

Försenat projekt
Eftersom den statliga utredningen försenats så försenas också projektet. Först 2006 kan all kartläggning ligga klar och hela bekämpningsprogrammet genomföras.
Tidsplanen innebär att Färnebofjärden ska vara kartlagd 2004, Hedesundafjärden till Söderfors och en del kring Avesta 2005.
2006 har turen kommit till området från Söderfors till kusten och norr om Tyttbo utanför nationalparken.
Fyra personer jobbar i dag med projektet, men för att klara allt arbete behövs förstärkning med ytterligare ett par personer.
I år blir det en laserscanning av hela älvområdet från kusten upp till Avesta. Den ska ligga till grund för en tredimensionell höjdmodell där översvämningsmarkerna kan prickas in med stor noggrannhet.
Kunskapen om översvämningsmyggen visar även att det kommer att krävas myggbekämpning inne i nationalparken.
Jan Lundström beskriver delar av nationalparken som ett pulserande spridningscentra. Om bekämpningen ska bli effektiv måste dessa områden angripas. Projektet ska begära tillstånd hos Kemikalieinspektionen för spridning av BTI inom nationalparken under 2004.
- Även om vi försöker slå ut all mygg så når vi kanske 90 procent och det innebär ändå mycket mygg lokalt, men mindre problem i kringområden, säger Jan Lundström.

Omöjliga att slå ut
Med färre mygg i kärnområdet blir det inte samma spridning som varit de senaste åren då områden så långt bort som en mil från älven haft mycket stora mängder av den speciella översvämningsmyggen. Att slå ut myggen är dock en omöjlighet.
I framtiden kommer bekämpning i stället att krävas när vattenförhållandena blir gynnsamma för myggen.

ULF GRANSTRÖM