Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS är mer än bara idrott

Annons

Nu är det Cityfest igen och det glädjer väl många. Själv tycker jag det är okej men borde det inte vara en scen i Kvarnparken för lokala band också?

Men nu ska jag inte gnälla utan glädjas åt att nu startar en av mina favorithändelser på tv.

Sommar-OS.

Förut intresserade jag mig mycket mer för sport, förr kunde jag alla spelare i Brynäs, både till namn och till utseende. Men nu är man bara glad åt att Ove Molin och Andreas Dackell fortfarande är med, så att man kan nämna någon. Nuförtiden orkar jag inte se en handbollsmatch, om det inte är VM-final och högst en kvart kvar. Friidrott är fantastiskt på tv men är det inte väl många galor jämt och simning lider väl av samma problem. När Arsenal eller Gefle IF spelar fotboll tittar jag alltid såklart, men det är något helt annat, något mycket viktigare.

OS däremot är mycket mer än bara idrott. Det kanske är kulturell allemansrätt på riktigt eller bara konst dold i idrottskläder. Jag vet inte riktigt om det är någon patriotisk ådra som blommar upp när de olympiska spelen börjar, för något speciellt är det när man kan börja diskutera Håkan Dahlbys chanser i dubbeltrapp med någon bekant som man springer på vid Konsum för att handla mat. Eller varför är så många svenskar plötsligt engagerade i Sussana Kallurs baksidor på låren?

Jag tycker det är en härlig, euforisk soch nudd på idiotisk känsla när man sätter sig i tv-soffan för att se ett uppsamlingsheat i rodd eller en damvolleybollmatch mellan Kina och Ryssland. Visst är friidrotten essensen av hela sommar-OS, men de skönaste stunderna är när mer eller mindre okända förmågor som Elina Eggers i simhopp eller Karolina Kedierzka i taekwondo tar medalj.

OS i sig är mer än doping, rekordslakt och medaljhopp. Ingen glömmer väl blåbären, ni vet simmaren som knappt orkade 1500 meter, Eddie The Eagle i backhoppning eller om jag inte missminner mig den egyptiske störtloppsåkaren som mer eller mindre plogade sig ned för backen. Någonstans ligger det perfekta med OS i blandningen brett med hög och lågt och dessutom får vi det paketerat så att det alltid känns intressant.

Jag är ju måttligt intresserad av motorsport, men på OS skulle jag till och med kolla på Formel 1, som jag annars tycker påminner för mycket om trafik för min smak. Nu blev jag plötsligt sportkrönikör som en B-Stisse men idrott är också nöje i synnerhet under OS. Likt ett litet barn inför sin födelsedag ser jag verkligen fram emot roliga kanotdueller, tjuvstarter i simning och fantastiska rekord på sprintsträckorna.

Sen vill jag fortfarande ha en scen för lokala band i Kvarnparken, men det är väl en annan fråga.

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com