Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäker framtid för myggprojektet

ÖSTERFÄRNEBOFramtiden för myggprojektet i Österfärnebo är fortfarande osäker.Pengar för ytterligare ett halvår är ordnat men för att kunna BTI-bekämpa i sommar behövs även statliga pengar.

Annons
Just nu har man - så gott som - säkrat 3,1 av de totalt 7,7 miljoner kronor som behövs för att kunna driva projektet Biologisk myggkontroll under hela 2003. En miljon kronor kommer Sandvikens kommun att satsa - beslut tas av fullmäktige i december.
Heby kommun bidrar också med en miljon kronor. Ytterligare fem kommuner är med och finansierar - bland andra Gävle och Älvkarleby. Dock med betydligt blygsammare summor.
- Det går inte att komma ifrån att det är Sandviken och Heby som berörs mest av det här, säger Anette Wiktorsson, kommunalråd i Sandviken och ordförande för projektets styrgrupp.

Pengar för ett halvår
De 3,1 miljonerna kommer man att använda för att kunna fortsätta med arbetet under det första halvåret nästa år. Under tiden kommer man att fortsätta jobba för att få fram resterande pengar som behövs.
Länsstyrelsen i Västerås arbetar på att få fram ett långsiktigt statligt engagemang i projektet. Uppdraget ska redovisas i månadsskiftet april-maj.
- Vi måste få statligt stöd för att kunna genomföra bekämpning i sommar, säger Anette Wiktorsson.
I somras bekämpade man delar av Österfärnebo- och Tärnsjöområdena. Redan då sa projektledningen att det egentligen rörde sig om för små ytor för att ge någon större effekt.
Projektledningen kommer nu att begära kemikalieinspektionens tillstånd att nästa sommar bekämpa samma område.

Miljöprövning
Fortfarande har man dock planer på en utvidgning, bland annat till Färnebofjärdens nationalpark. För det krävs miljöprövning och mer pengar.
Nu har också Jan Lundström, vetenskapligt ansvarig för projektet, tagit fram en första preliminär rapport om eventuella negativa verkningar av BTI.
Enligt honom har sommarens bekämpning av stickmyggslarverna inte haft någon synbar effekt på några andra djurarter. En fullständig rapport kommer dock senare.
Myggprojektet har också tagit fram en ny metod att med hjälp av lasermätning av kläckningsområdenas utbredning styra bekämpningen. På så sätt hoppas man redan i sommar kunna göra en effektivare och därmed billigare bekämpning.
Nu slutar också projektkoordinatorn Gunnar Ärnström och ersätts av uppsalabon Bo Larsson.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se