Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osålda böcker för miljoner

Miljontals skattekronor har bekostat kommunens förlustutgivning av lokala författare. Trots att kultur- och fritidsförvaltningen får täcka det egna bokförlagets förluster har de redovisats som ett nollsummespel för nämndens politiker.

I Gävle slotts källare finns hyllmeter av osålda böcker som står och samlar damm.

Sedan 1994 har 32 boktitlar släppts från kommunens förlag, som heter Natur & Kultur i Gävle, och tre böcker till är på väg.

Enligt Ninni Berggren Magnusson, ansvarig för förlaget, har upplagorna varit på 1 500 exemplar. Varje utgivning har kostat mellan 70 000 och 150 000 kronor.

Förlaget har inte haft någon egen budget utan utgivningarna har bekostats av förvaltningen.

Även om tanken är att böckerna ska säljas efter hand så har utgivningar gått med förlust under de 18 år som förlaget har funnits. Undantaget är Ulf Ivar Nilssons ”Njutningarnas Gävle” som är slutsåld.

– Det har de gjort, räknar man på personalkostnader och arbetstimmar har de definitivt gått med förlust, säger Ninni Berggren Magnusson.

Trots reor, bokmässor och försäljning på internet har bara några hundra exemplar sålts av varje bok.

Böckernas tillkomst har drivits som kommunala projekt, ibland i samarbete med föreningar och andra finansiärer. Ambitionen har varit att tryckkostnaden ska täckas av försäljningen och att en eventuell vinst ska tillfalla författaren. Men så har det alltså inte blivit.

Den nya kulturchefen Kajsa Ravin vill lägga ner förlaget. Att kultur- och fritidsförvaltningen också har bedrivit förlagsverksamhet har nämligen kostat i form av arbetstimmar. Det är framförallt en tjänsteman som har arbetat med förlaget trots att hon egentligen har andra arbetsuppgifter.

Kajsa Ravin sätter nu ner foten och vill att kommunen hädanefter bara ger bidrag till författare som vill skriva om Gävle.

– Framförallt tar det mycket av personalens tid som skulle behöva användas till annat. Vi har diskuterat saken och kommunen skulle kunna bidra till utgivningen på andra vis, i dag är det ju vanligt med print on demand, säger Kajsa Ravin.

Förlagets uppgift är att sprida information om Gävle med omgivningar och stötta tillkomsten av böcker om lokal historia. Idén har inte varit att böckerna ska subventioneras, men i stället för att ge bidrag eller stödköpa dem har kommunen stått för tryckkostnader, lagring och kontakter med bokhandlare.

Ninni Berggren Magnusson berättar att förvaltningen också har bedömt vilka manus och författare som har varit värda att satsa på, där märks Ulf Ivar Nilssons böcker om Gävles historia och Kerstin Monks intervjuer i Gefle Dagblad.

Kultur- och fritidsnämnden ordförande Lars-Göran Ståhl, S, känner inte till förvaltningens diskussion om bokutgivningen. Beslutet att börja ge ut böcker togs innan han blev invald i nämnden. Han har tidigare hört sig för om kostnaderna, men att det rör sig förlustutgivningar är nytt för honom.

– Jag frågade förvaltningen för några år sedan om hur bokutgivningen finansierades och då fick jag svaret att det var ett nollsummespel, säger Lars-Göran Ståhl.