Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osannolikt många bilinbrott

SANDVIKENBilinbrott är inte speciellt högprioriterat hos polisen. Ärendena skrivs i stort sett av efter anmälan om inte tjuven grips direkt.

De 125 bilinbrott som drabbat Sandvikens kommun sedan den 1 juni är en osannolikt hög siffra. Gefle Dagblad har ringt runt till polismyndigheterna i Sundsvall, Gävle, Västerås och Falun-Borlänge för att få reda på hur många bilinbrott de fått inrapporterade under samma tid.
Det rör sig om kommuner med betydligt fler invånare än Sandviken.
- Under den aktuella tiden har Sundsvalls kommun haft 181 bilinbrott, säger Hans Sporrong vid polisen.

Fler i Gävle
Gävle har motsvarande siffra som Sundsvall. Båda kommunerna har ungefär 90 000 invånare.
- Vad jag ser hade Gävle 187 bilinbrott under den aktuella tiden, säger Gunnar Lundgren. Det är en ökning eftersom det i fjol var 149. Däremot har bilstölderna och försök till bilstölder minskat. Men det är svårt att dra gränsen mellan försök till bilstöld och bilinbrott ibland.
Västerås har 120 000 invånare och här har det blivit en markant minskning av bilinbrotten.
- Inbrotten har minskat från 342 under den aktuella tiden till 228 i år, säger Per Zetterlund. Men vi har haft ett samarbete med kommunen och fastighetsägarna och gjort vissa åtgärder och det har gett resultat. Vi kan redovisa mer än 100 färre bilinbrott och det är en bra början.

Ungdomar
Att Sandviken har så pass många bilinbrott tror Zetterlund beror på att det finns ett fåtal mycket aktiva ungdomar som drar runt.
Falun med 55 000 invånare och Borlänge med 47 000 redovisar betydligt färre bilinbrott än Sandviken med sina 35 000 invånare gör.
- I Falun har vi haft 76 bilinbrott, medan det varit 51 i Borlänge, säger Mats Nyström.
Det betyder två bilinbrott mer än Sandviken.
- Rådet vi kan ge bilägarna är att de måste plocka ur alla saker som finns i bilarna, säger Håkan Ågren, ställföreträdande närpolischef i Sandviken. Att ha väskor, kameror och solglasögon synliga inbjuder tjuven att krossa en ruta.
JÖRGEN LARSSON
026-277596
jorgen.larsson