Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ost sätter smaken

/
  • En ostfondue som på 70-talet med blomkål, broccoli, brödbitar och kapris att doppa. Ett enkelt och roligt sätt att äta och umgås.

Annons

”En måltid utan ost är som en skönhet med blott ett öga.” Det är en av den franska gastronomins främsta namn Brilliant-Savarins aforismer.

Ost är en suverän ingrediens i maten, både till vardags och till fest. Vi använder oss alltmer av ost som krydda i maten och den sätter piff på och förstärker de flesta maträtter.

Hur beter sig ostarna i matlagningen? De lagrade och helfeta grynpipiga som Västerbotten, Suecia m.fl. och rundpipiga som Grevé smälter bra, ger fin konsistens och god smak. De flesta lagrade 17-procent ostarna smälter också bra. Herrgård och andra rundpipiga ostar blir trådigare i konsistensen.

Riktigt magra ostar passar inte på den varma mackan men går utmärkt att blanda i sallader eller att vira in i bröd tillsammans med olika grönsaker.

Västerbotten med sin sälta och mognad passar utmärkt som ersättare för Parmesan och Pecorino. Riven ost smälter bättre än hyvlad. Riv din favoritost och frys in den så har du alltid färdigriven ost att strö på. Men koka inte soppan med ost i för då blir soppan grynig.

Förutom att vara en en härlig förstärkare till gratänger är också ost den viktigaste beståndsdelen i många rätter från olika delar av världen. Quiche Lorraine, Croque-Monsieur, Ostsufflé och Gnocchi är bara några av alla osträtter som finns. Fondue är enligt Brilliant-Savrin en “sund, smaklig och aptitretande anrättning“. Och varför inte göra en ostfondue att bjuda på. Det var länge sedan. Låt gästerna ta med tillbehören så blir det spännande för alla.

Ostfondue

400 gr lagrad Grevé eller Suecia

2½ dl vitt vin

2½ msk maizenamjöl

Riv osten grovt. Koka upp vinet i en gryta. Ta grytan från plattan och rör ner osten. Ställ tillbaks grytan och fortsätt att röra hela tiden med plattan på låg värme tills osten smält. Tillsätt maizena utrört i vatten. Nu ska fonduen bli slät, om inte så tillsätt lite mer redning så det blir ganska tjock konsistens.Smaka av med salt och peppar. Häll upp fonduen i fonduegryta och servera tillsammans med till exempel vitt bröd i tärningar, kokt potatis, blomkåls- eller broccolibuketter, paprika och saltgurka.

Drick gärna ett vitt vin till fonduen. Enligt fransmännen underlättar vitt vin matsmältningen när du ätit ost.

 

Mer läsning

Annons